Een alternatieve eetgids; van andouillette tot zeeduivel

Zelfs in Parijs, ooit het Mekka voor gourmands, veroorzaken oprukkende hamburgerpaleizen en snack-o-theken een culinaire kaalslag. Menigeen die een zomers weekeind in de Franse hoofdstad doorbrengt, weet niet meer waar de honger smakelijk en betaalbaar kan worden gestild. Frénk van der Linden vroeg voedselfanaten en non-foodies die Parijs regelmatig bezoeken of er wonen en werken naar hun favoriete eetadressen. 'Alleen al voor de zwemkrabbetjessoep zou ik naar die stad rijden. Desnoods achteruit.'

BRASSERIE BALZAR

Adriaan van Dis, schrijver “Ik buig me graag over zo'n mooi hoog stukje rundervlees-voor-twee: chateaubriand. Dat doe ik een paar keer per jaar, liefst bij Balzar. Minstens zo goed als de véél prijziger Brasserie Lipp. Bovendien loop je er geen monkelende ministers maar opgewonden discussiërende 'denkers' als Bernard Henry Lévi tegen het lijf. Het is buitengewoon prettig nippen aan een koude Beaujolais - bij voorkeur een Brouilly - als je het zweet op de voorhoofden van andere heren ziet parelen.” Balzar, 49 Rue des Ecoles (Arrondissement V). Prijzen: chateaubriand 119 francs, driegangenmenu vanaf 190 francs. Open: elke dag, lunch en diner. Tel.: 00-33-1-43541367.

BENOIT en LE RELAIS CHABLISIEN

Fred de Leeuw, slager “De zwemkrabbetjessoep (Soupe d'étrilles) van Benoit - alleen al daarvoor zou ik naar Parijs rijden. Desnoods achteruit. Dat restaurant heb ik in twintig jaar niets zien verliezen van zijn befaamde bistro-sfeer. Het blijft Parijser dan Parijs. De kaart staat vol ouwe-zware-jongens, maar een blanquette de veau is zo bereid dat je niet de hele dag gehooid hoeft te hebben om ervan te kunnen genieten. Wie bij Benoit het woord kiwi in zijn mond durft te nemen, krijgt een schop onder zijn kont. Eén Michelin-ster, en toch betaalbaar. “Bij Le Relais Chablisien moet je je best doen om met z'n tweeën meer dan honderd gulden te spenderen. De eigenaar, zoon van een slager, serveert grandioze charcuterie: paté, bloedworst, andouillette (gerookte pensworst). Hij is wijngek. Bij hem kun je per glas bestellen; waanzinnige keuzemogelijkheden. Dit adres aan niemand doorvertellen, hoor.” Benoit, 20 Rue Saint-Martin (III). Prijzen: lunchmenu 200 francs. 's Avonds à la carte, drie gangen vanaf 250 francs. Open: alle dagen lunch en diner. Tel.: 00-33-1-42722576. Le Relais Chablisien, 4 Rue Bertin Poirée (I). Prijzen: circa 120 francs voor een driegangenmenu. Open: dag behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-45085373.

BRASSERIE TERMINUS NORD

W.L. Brugsma, publicist/politiek commentator “Eigenlijk ben ik van de Franse cuisine af. Als je het in 1944 - toen ik een tijdje in Parijs verbleef - tegen me had gezegd, zou ik je hebben uitgelachen: Boebi is op de moffentoer. Ik pleeg een moord voor Eisbein. In Brasserie Terminus kun je terecht voor een Parijse variant op dat lichtgezouten, gekookte of gestoomde varkensvlees: Petit salé. Het is Chirac-vreten, hoor. Het betere bunkeren. In die brasserie zit het hutjemutje, en minister Jorritsma had natuurlijk gelijk: leuk land, alleen jammer dat er zoveel Fransen wonen. Dom genoeg vergat ze te zeggen dat het een uitspraak van De Gaulle is.” Terminus Nord, 23 Rue de Dunkerque (X). Prijzen: menu (drie gangen) 185 francs. Open: dag 11-1u. Tel.: 00-33-1-42850515.

LA CACHETTE, LA BERGAMOTE en CHEZ OMAR

Pat Andrea, beeldend kunstenaar “Op een minuut lopen van mijn atelier zit La Cachette. Wat aquarellen van academie-niveau aan de muur, altijd verse bloemen, de pure gastvrijheid van een jonge vrouw. Ik ben gek op haar vissoep: een flinke mok met een soufflé erop. Geen pretenties, rechttoe-rechtaan koken. “In La Bergamote eet je Provençaals. De bouillabaisse - óók vissoep, maar dan in de vorm van een complete maaltijd - is onovertroffen. Een dag van tevoren bestellen. De eigenaar komt uit Avignon, heeft een groepje kunstenaars om zich heen verzameld, en laat bijvoorbeeld keramiekborden maken die je in het restaurant kunt kopen. “Voor de echte cous-cous ga ik naar Chez Omar. Noordafrikaans sfeertje, lieve mensen.” La Cachette, 10 Rue Henri Regnault (XIV). Prijzen: driegangenlunch (inclusief wijn) 75 francs, 's avonds 135 francs. Open: dag behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-45406667. 26 La Bergamotte, 1 Rue Niepce (XIV). Prijzen: driegangenlunch 61 francs, 's avonds 120 francs. Open: dag behalve zo en ma. Tel.: 00-33-1-43227947. Chez Omar, 47 Rue de Bretagne (III). Prijzen: cous-cous ca. 100 francs. Open: dag behalve lunch op zo. Tel.: 00-33-1-42723626.

AU PIED DE COCHON

Jan Timman, schaker “Au Pied de Cochon is een klassieker. Vroeger schurkte het tegen de Hallen aan; tegenwoordig bevindt het restaurant zich aan de rand van een modern maar niet ongezellig winkelcentrum. Als je van rauwe mosselen, oesters en kokkels houdt, moet je zo'n groot plateau de fruits de mer op ijs bestellen. Ik eet er graag tripes (pens) of varkenspoot met mosterdsaus. Vegetariërs kunnen het beter mijden.” Au Pied de Cochon, 6 Rue Coquillière (I). Prijzen: varkenspoot 118 francs. Driegangenmenu's vanaf 150 francs. Open: dag 24 uur per dag. Tel.: 00-33-1-42361175.

CHARTIER en LE GRAND COLBERT

Erik van Muiswinkel, cabaretier/tekstschrijver “Gék word je in Nederlandse restaurants. Om de haverklap vraagt de ober of het smaakt, of het genoeg is. 'We hebben overal méér dan genoeg van', zeg ik dan. 'Vooral van jou.' Bij Chartier zijn de kelners terecht zo arrogant te denken dat alles oké is zolang de klant niet klaagt. Een leuk soort ballentent: gigantische art deco-zaal, Gauloise-walm, één groot theater-van-de-jaren-dertig. Perfecte steak au poivre - bijna voor niks. “Le Grand Colbert is snobby én hip. Een ouderwets grand café in een overdekte, gerestaureerde passage, pal naast Jean Paul Gaultier. In die stad gaat dat moeiteloos samen.” Chartier, 7 Rue Faubourg-Montmartre (IX). Prijzen: lunch en diner 60 à 80 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-47708629. Le Grand Colbert, 2 Rue Viviène (II). Prijzen: drie gangen voor 155 francs. Open: dag van 12-1u. Tel.: 00-33-1-42868788.

LE PETIT SAINT BENOIT, LE GYMNASE en AU CHAI D'ABBAYE

Lidewij Edelkoort, trend-forecaster “In de buurt van mijn Parijse bureau zit niet veel. Ik heb er wel een kwartiertje wandelen voor over om te eten in Le Petit Saint Benoit: zo'n ouderwets etablissement met een ladenkast waar vroeger de servetten van vaste klanten in zaten. De schilder Francis Bacon kwam er vaak. Verrukkelijke poireaux vinaigrette, prei in een zoetzuur badje. “Le Gymnase heeft een terras. Geweldig, door 'moeder' klaargemaakt eten. Die salades... om van te watertanden. Ik begrijp niet hoe ze het doen: een menu voor vijfentwintig gulden. “Au Chai d'Abbaye is voor de snelle trek: ideale sandwiches, en de lekkerste Crôque Monsieur van Frankrijk.” Le Petit Saint Benoit, 4 Rue Saint Benoit (VI). Prijzen: driegangenmenu 100 francs. Open: dag behalve zo. Tel.: 00-33-1-42602792. Le Gymnase, 208 Boulevard Raspai (XIV). Prijzen: driegangenmenu 80 francs. Open: dag behalve zo. Tel.: 00-33-1-43207615. Au Chai d'Abbaye, 26 Rue du Buci (VI).Open: dag 8-2u. Tel.: 00-33-1-43266826.

JOSÉPHINE (CHEZ DUMONET)

Johannes van Dam, gastronomisch schrijver “Elke woensdagmiddag kun je bij Dumonet lamsvlees met witte boontjes uit de Auvergne eten. Gigot d'agneau om je vingers bij af te likken. De eigenaar-kok is un symphatique barbu, een joviale baardmans - net als ik dus. Hij staat achter de kachel, zijn vrouw loopt vóór. Dit adres kom je niet of nauwelijks tegen in de gidsen, maar de advocaten en notarissen uit de buurt weten het te vinden. Daar zal de formidabele wijnkaart ook wel wat mee te maken hebben.” Dumonet, 117 Rue du Cherche-Midi (XV). Prijzen: driegangenmenu ca. 200 francs. Open: dag behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-45485240.

LE BISTRÔT DU DÔME en LA CLOSERIE DES LILAS

Hadewych Bouvard, samenstelster selectie buitenland (Frankrijk), NRC Handelsblad “Rog, tartare de saumon, sardientjes: in Le Bistrôt du Dôme hebben ze altijd verse vis. Wat op is, wordt van het grote leien bord gewist. Ik neem graag gasten mee naar dat kitscherige Montparnasse-huis. Je zit er tussen de buurtmensen, het is altijd vol, altijd gezellig en altijd lekker. “Iets heel anders: La Closerie des Lilas. In het grijze verleden schoven Gide en Verlaine hier aan, nu zitten de schilders en schrijvers van de jaren negentig er in gedempt licht te tafelen. Bohème-achtig, intellectualistisch. 's Avonds live piano-muziek. In het brasserie-gedeelte eet je net zo smakelijk als in het restaurant - maar stukken goedkoper.” Le Bistrôt du Dôme, 1 Rue Delambre (XIV). Prijzen: driegangenmenu plus wijn ca. 200 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-43353200. La Closerie des Lilas, 171 Boulevard du Montparnasse (XIV). Prijzen: driegangenmenu plus wijn 175 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-43267050.

BRASSERIE A LA MARÉE

Ronald Hoeben, schrijver rubriek 'Smullen', HP/De Tijd “Het industrieterrein Rungis is de buik van Parijs. Tachtig procent van wat in de Franse hoofdstad ter tafel komt, is daar aangeschaft. Van kopvlees tot kwarteleieren, van zonnevis tot zwezerik. Ik at om vier uur 's nachts in A la Marée, pal tegenover een groothandel. De roquefort, de stierenballen en de kreeftenstaarten werden als het ware onder je neus verhandeld. De ambiance is die van een verkeerd ingericht Chinees restaurant - stijl laat-Quasimodo - maar de kwaliteit van het eten... onberispelijk. Mijn kalfsnier hing aan alle kanten over de rand van het bord. En in de teil béarnaise-saus die bij de entrecôte wordt geserveerd, kan de gemiddelde inkoper met gemak kopje onder.” A la Marée, 2 Place des Pecheurs, Rungis. Prijzen: hoofdgerechten tussen de middag rond de 70 francs. Driegangenmenu vanaf 150 francs. 's Avonds 25 procent duurder. Open: dag '24 sur 24' behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-46869090.

LE VAGENENDE

Frank Govers, couturier “Typisch belle époque. Geslepen spiegels, Toulouse Lautrec-sfeer. In alle hoeken en gaten staan muziekdozen en grammofoons van rond de eeuwwisseling. Tegen middernacht, als er voldoende is gezopen, worden die aangeslingerd. Dan golft het geluid van krijsende kraaien over je eieren-in-gelei.” La Vagenende, 142 Boulevard Saint Germain (VI). Prijzen: drie gangen voor 135 francs. Open: dag 24 uur per dag. Tel.: 00-33-1-43266818.

LA FERME DE SAINT SIMON

Wina Born, culinair journaliste “Philippine de Rothschild, die het bewind voert op het château van haar roemruchte wijnfamilie, nam me enkele jaren geleden mee naar La Ferme de Saint Simon. 'Mijn buurtzakie', zei ze. Het restaurant van een Belg, om de hoek van haar Parijse appartement. Je krijgt er geen gekookte schilderijtjes op je bord: alles aards, puur, basic. Een mille-feuille met rood fruit is daar niks meer en niks minder dan een vederlichte krokante deegvorm vol bosvruchten. Waarschijnlijk het meest schappelijk geprijsde sterrenadres van de stad.” La Ferme de Sain Simon, 6 Rue Saint Simon (VII). Prijzen: lunch 170 francs, diner 180 francs. Open: dag behalve za lunch en zo. Tel.: 00-33-1-45483574.

LAURENT

Mr. Henry Wijnaendts, Hr. M. Ambassadeur te Parijs “Een verfijnde omgeving en een uitstekende keuken: twee Michelin-sterren. Ik ga vaker naar een brasserie, want Laurent is duur. Je kunt maar het beste zorgen dat je iemands gast bent als je er eet.” Laurent, 41 Avenue Gabriel (VIII). Prijzen: viergangenmenu 390 francs (à la carte ca. 800 francs). Open: dag behalve za lunch en zo. Tel.: 00-33-1-42250039.

LE TRAIN BLEU

Philip Freriks, nieuwslezer NOS- Journaal “Ik tip een brasserie voor de romanticus in ons allen. Begin deze eeuw kon je bij een miezerig avondregentje per trein uit Parijs vertrekken om te ontwaken onder de blauwe hemel van San Remo. Oh nostalgie! Le Train Bleu bestaat niet meer; het gelijknamige, even somptueuze restaurant nog wel. De muurschilderingen met veel bladgoud en preutse zonne-taferelen zijn officieel tot monument verklaard. Kwaliteit van de keuken: wisselend. Daar staat tegenover dat je je geliefde een Rivièra-bad kunt bezorgen zonder de hoofdstad te verlaten.” Le Train Bleu, 125 Boulevard Diderot (Gare de Lyon, XII). Prijzen: menu 250 francs (inclusief wijn). Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-43430906.

LE BISTRÔT DU SOMMELIER

Gert Crum, wijnschrijver “Hij is de arrogantie zelve, Philippe Faure-Brac. Enkele jaren geleden werd de man uitgeroepen tot beste sommelier (wijnkelner) ter wereld, en sindsdien waant hij zich letterlijk God in Frankrijk. Faure-Brac heeft achthonderd wijnen op de kaart staan. Je kunt minstens dertig grote huizen per glas drinken. Uniek. Maar let op: hij slaat nogal wat geld uit zijn reputatie.” Le Bistrot du Sommelier, 97 Boulevard Haussmann (VIII). Prijzen: drie gangen (à la carte) voor ca. 250 francs. Open: dag behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-42653485.

RESTAURANT FAUCHER

Bernard Tesink, voorzitter Les Jeunes Restaurateurs Nederland en patron- som melier van restaurant De Burg meester, Linschoten “Het beste kaasplateau dat ik ooit zag, werd in februari voor me neergezet bij Faucher. Van Franse collega's had ik gehoord dat hij momenteel de coming man is in Parijs. Nou, dat bleek te kloppen. Het truffeltriootje - een kleine omelette, een brioche-broodje en een stukje lever - was onvergetelijk. Dat proef ik bij wijze van spreken nóg. Faucher maakt deel uit van Les Jeunes Restaurateurs. Met respect voor tradities wordt in onze kring 'jong' gekookt: licht, creatief. Zelden in een restaurant gegeten waar de prijs/kwaliteit-verhouding zo voorbeeldig is.” Faucher, 123 Avenue de Wagram (XVII). Prijzen: drie gangen à la carte vanaf 200 francs. Open: dag behalve za lunch en zo. Tel.: 00-33-1-42276150.

L'AUBERGE BRESSANE en DU COTÉ 7ÈME

Dick Arkauer, directeur Groupe Primagaz “Als zakenman eet je in Parijs zo vaak buitenshuis dat je op de grammetjes moet letten. L'Auberge Bressane is zo'n met oude houten meubels volgepropte, roodpluchen pijpenla waar veel light weight-dingen op de kaart staan. Publiek: journalisten, reclamelui en locals. “Oók portemonnee-vriendelijk is Du Coté 7ème. Modern, een balkon-etage, luchtige ambiance, en een wereldformule. Glaasje champenoise, drie gangen naar keuze met een halfje rood of wit, plus een kop koffie: zes tientjes.” L'Auberge Bressane, 16 Avenue de la Motte Piquet (VII). Prijzen: driegangenlunch plus een halve fles wijn 119 francs. 's Avonds à la carte. Open: dag behalve za lunch. Tel.: 00-33-1-47059837. Du Coté 7ème, 29 Rue Surcouf (VII). Prijzen: menu (zie boven) voor 185 francs. Openingstijden: alleen 's maandags gesloten. Reserveringen: 00-33-1-47058165.

LE RELAIS DU PARC en LA MAISON BLANCHE

Paul Fagel, patron-cuisinier van restaurant Het Arsenaal, Naarden-Vesting “Robuchon is de beste kok van de wereld. In zijn hoofdrestaurant (drie sterren) ga je failliet, terwijl zijn brasserie Du Parc voor tweehonderd francs absolute top biedt. Je moet de zeeduivel alleen zélf van de graat halen. “La Maison Blanche zit bovenop het oude Theâtre de Champs Elysées. Prijzig, maar vanachter gigantische ramen zie je de Seine en de Sacré Coeur. Een vormgevers-restaurant: de kelners dragen jasjes van Yamamoto; Starck en de zijnen hebben het interieur naar hun hand gezet. Zelfs de gerechten zijn tot op de millimeter gedesigned.” Le Relais du Parc, 55 Avenue Raymond Poincaré (XVI). Prijzen: drie gangen à la carte vanaf 200 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-44056610. La Maison Blanche, 15 Avenue Montaigne (VIII). Prijzen: voor-, hoofd- en nagerecht voor 450 francs. Open: dag behalve za lunch en zo. Tel.: 00-33-1-47235599.

TANG FRÈRES en SINORAMA

Prof.dr. K.M. Schipper, hoogleraar Chinese geschiedenis “Wat een onzin dat je geen hamburgers moet eten in Parijs! Het Franse vlees is veel sappiger en smaakvoller dan die taaie Nederlandse hap. Van het trio Quick Burger, McDonalds en Burger King is de laatste de beste. Als ik in Parijs doceer, kom ik er regelmatig. Net als bij Pomme de pain, een sandwich-keten dat Broodje van Kootje in de schaduw stelt. “De Chinese wijk in het dertiende arrondissement is een culinair evenement. Geen bami- en nasi-tenten zoals in Nederland, nee: de authentieke Shanghai- en Kantonkeuken. Van rijstgruwel tot Peking-eend. Bij Tang Frères kun je op zondagmiddag fantastisch dim sum ('Chinese ravioli') eten. Sinorama is ook goed, en wat intiemer.” Tang Frères, 44 Avenue d'Ivry (XIII). Prijzen: dim sum vanaf 21 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-45868879. Sinorama, 135 Avenue de Choisy (XIII). Prijzen: menu's vanaf 49 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-44242781.

CHEZ JANOU

Frans Ankoné, visual director for Fashion & Style, New York Times Magazine “Verreweg favoriet: Chez Janou, op een super-rustig stekje achter de Places des Vosges. Ongedwongen, huiselijk. Het eten is ronduit eerlijk.” Chez Janou, 2 Rue Roger Verlomme (III). Prijzen: drie à la carte-gangen vanaf 130 francs. Open: dag behalve za en zo. Tel.: 00-33-1-42722841.

CHEZ PAUL

Eddy de Clerq, dee-jay “L'os à moëlle, been met merg, zo uit de bouillon geserveerd - daarvoor ga ik naar Chez Paul. Je treft er een mooie mix van mode-, kunst- en media-mensen, die zich te goed doen aan streekgerechten. In de Bastillebuurt zit ook de Balajo, een van de oudste Franse dancings (Rue de Lappe). Elke zondagmorgen tango's en musette voor ouderen; 's middags easy tunes en acid jazz voor het jonge volk. Daarna gauw weer naar Chez Paul voor wat lekkers.” Chez Paul, 13 Rue de Charonnes (XI). Prijzen: driegangenmenu vanaf 175 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-47003457.

RESTAURANT DES BEAUX ARTS

Woody van Amen, beeldend kunstenaar “Het Quartier Latin is niet helemáál door toeristen verpest. Ik lunch graag met collega's, studenten en kantoorbedienden in een gelegenheid tussen de galeries: Des Beaux Arts. Geniale gevulde kool, weetjewel.” Des Beaux Arts, 11 Rue Bonaparte (VI). Prijzen: drie gangen en een glas wijn voor 75 francs. Open: dag lunch en diner. Tel.: 00-33-1-43269264.

RESTAURANT CAMPAGNE ET PROVENCE en COTÉ-SEINE

John Blot, pianist “Ik woon nu zo'n veertig jaar in Parijs en eet er nog steeds met veel genoegen. Laatst ontdekte ik een nieuw restaurant dat mettertijd beslist een ster zal krijgen: Campagne et Provence. De eigenaar komt uit Bretagne. Een gemoedelijk type. Hij neemt de tijd om alles ter plekke te bereiden. Perfecte rascasse (schorpioenvis). De atmosfeer is tamelijk keurig: BCBG, Bon Chic Bon Genre. “Vlakbij vind je Coté-Seine. Artistiekerig, rumoerig. Zo'n adres waarnaar je voortdurend terugkeert: zeg maar je tweede huiskamer.” Campagne et Provence, 25 Quai de la Tournelle (V). Prijzen: lunchmenu (drie gangen) 120 francs. 's Avonds à la carte ca. 200 francs. Open: dag behalve za en ma lunch en zo. Tel.: 00-33-1-43540517. Coté-Seine, 45 Quai des Grands Augustins (VI). Prijzen: aperitief, drie gangen, halve fles wijn p.p. en koffie 186 francs. Open: dag diner, zondag óók lunch. Tel.: 00-33-1-43544973.

RESTAURANT DOMINIQUE

Paul Huf, fotograaf en Frits Bolkestein, politiek leider VVD Huf: “Toen ik in 1947 een paar maanden in Parijs woonde, had ik geen sou. Een maaltijd bij Dominique, een populair Russisch eethuis, kon ik me niet veroorloven. Later ben ik er de steak tartare gaan proberen: rauwe, gemalen biefstuk met eigeel, paprika, ui, kappertjes, olie, azijn, zout en versgemalen peper. Een halve eeuw de wereld over gereisd - nóóit een restaurant bezocht waar ze dat gerecht naar de kroon konden steken. Het gekke is: hun steak tartare staat niet op de kaart, ze maken 'm alleen sur commande.” Bolkestein: “Ook bij de Rus kan een mens dus goed eten. In mijn Parijse jaren woonde ik op een steenworp van Dominique. Héérlijke borsjt.” Dominique, 19 Rue Bréa (VI). Prijzen: steak tartare 90 francs. Aan de bar een driegangenlunch voor 98 francs. 's Avonds menu's vanaf 170 francs. Open: dag behalve zo en lunch op ma. Tel.: 00-33-1-48744315.

RESTAURANT FOURNAISE

Jan Siebelink, docent/schrijver “Op weg naar Medan, waar het landhuis van Emile Zola staat, kwam ik in het uiterste westen van Parijs eens langs een Seine-eilandje: Chatou. Het wordt L'île des impressionistes genoemd. Daar vind je Restaurant Fournaise. Ooit zaten schilders als Renoir er te tekenen en te schransen. De gietijzeren hekjes waar de heren op leunden, staan nog overeind. Je kijkt nu alleen niet meer uit op weilanden; de skyline is Manhattan-achtig geworden. Ik at de kip van mijn leven: kip zoals mamma die maakte. Gestoofd, met van alles erbij, en... God, hou op, ik lijk wel een hond, het water druipt uit mijn mondhoeken.” Fournaise, L'île des impressionistes (RER-trein halte Rueil Malmaison). Prijzen: drie gangen voor 150 francs. Open: dag behalve zo diner. Tel.: 00-33-1-30714191.

    • Frénk van der Linden