Doorstart Escom kost ruim honderd banen

De doorstart van Escom Nederland kost 120 werknemers hun baan. Van de 550 medewerkers van het oude computerbedrijf zullen er 430 weer aan de slag kunnen bij het nieuwe Escom. Dit bevestigde vandaag J. van Lemmen, directeur marketing van Escom.

De verzelfstandiging van Escom is het gevolg van de surséance-aanvraag die het Duitse moederbedrijf op 3 juli deed. Escom Nederland volgde dezelfde dag nog dit voorbeeld, met de bedoeling op eigen benen verder te gaan. Die doorstart is gelukt. Afgezien van de directie stappen de participatiemaatschappijen Alpinvest, voor 49 procent eigendom van ABN Amro, en Halder in Escom.

Escom zal zich op de Nederlandse markt bezig blijven houden met de verkoop van personal computers en randapparatuur via 36 eigen winkels die zich richten op de particuliere markt en kleine bedrijven. Daaronder zijn de twee PC Budget Stores in Utrecht en Den Haag. De verkooporganisatie, die ook internationaal actief is, blijft overeind.

Zetel van Escom blijft Nieuw-Vennep. Daar staat ook een assemblagefabriek met een productiecapaciteit van een half miljoen pc's, waar honderd mensen werken.

De problemen bij het Duitse bedrijf noopten de Nederlandse dochter, die op zichzelf goed draaide, tot noodfinanciering door huisbankier Rabobank. Rabobank en Rabo-dochter Lage Landen worden ook de financiers van het nieuwe bedrijf. Escom is op een na grootste pc-leverancier in Nederland.