Doodstraffen omgezet in Albanië

TIRANA, 25 JULI. In Albanië heeft een hof van beroep de doodstraffen tegen drie voormalige communistische leiders omgezet in langdurige gevangenisstraffen.

Dr drie, de vroegere minister van binnenlandse zaken Zylyftar Ramizi, die tevens de gevreesde geheime politie Sigurimi leidde, de voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof Aranit Cela en de vroegere procureur-generaal Rrapi Mino, werden onlangs ter dood veroordeeld op grond van de 'genocidewet', die zware straffen stelt op de wandaden van het vroegere communistische bewind.

Het hof zette de doodstraf tegen Ramizi om in levenslange gevangenisstraf; die tegen Cela en Mino werden veranderd in 25 jaar gevangenisstraf.

Twee onlangs tot levenslang veroordeelde oud-leiders, Haxhi Lleshi (83), die 29 jaar nominaal staatshoofd van Albanië is geweest, en Manush Myftiu (77), werden vrijgelaten. Het hof van beroep zette gezien hun leeftijd en gezondheidstoestand hun straf om in vijf jaar voorwaardelijk. (Reuter)