Damrak raakt niet van slag van cijfers Philips

AMSTERDAM, 25 JULI.De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanmorgen niet uit het lood laten slaan door de cijfers van Philips over het tweede kwartaal. Het aandeel Philips kreeg een klap, maar de koers was rond het middaguur geheel hersteld.

AMSTERDAM Het AEX koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur gestegen met ruim 4 punten tot 516,88. “De Philips-cijfers vallen tegen, maar dat was al voor een deel in de koers verwerkt. Bovendien kreeg Philips steun door de positieve stemming”, aldus een handelaar. De koers van het elektronicafonds kelderde bij opening van de beurs tot 45,50 gulden, een verlies van 2,90. Daarna veerde de koers op. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel zelfs een winst van een dubbeltje op 48,50 gulden.

Het Damrak kreeg vanmorgen steun van een hogere dollarkoers, het herstel op Wall Street en de beurzen van Frankfurt en Parijs. In Londen had de toonaangevende FTSE-index omstreeks het middaguur 39,60 punten (ruim een procent) ingeleverd op 3668,80. Daarentegen was de obligatiemarkt enigszins in mineur. De toonaangevende tienjarige staatslening verloor vanmorgen 23 basispunten op 97,42 punten. Het rendement op deze lening, de lange rente steeg tot iets minder dan 6,37 procent. De financiële waarden en de multinationals boekten de grootste terreinwinst. ABN Amro steeg 1,50 gulden tot 83,70, Aegon 1,60 naar 72,70 gulden en ING zeven dubbeltjes tot 47,10 gulden.

KLM boekte een winst van 1,20 gulden op 50,90 gulden. Koninklijke Olie zag de koers stijgen met 70 cent tot 249,50 gulden en het aandeel Unilever steeg met 20 cent tot 230,80 gulden.

Baan was na de afstraffing gisteren in herstel. De softwareproducent noteerde een winst van drie gulden op 48,90 gulden. Baan verloor gisteren 17 procent. De fors hogere halfjaarwinst van ASML bezorgde het aandeel veertig cent winst op op 62,40 gulden. Beleggers zijn bezorgd over de groei van het bedrijf in 1997. ASML bereikte begin dit jaar een hoogste koers van 87,40 gulden.

De dollar won vanmorgen terrein op de Europese valutamarkten. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,6715 gulden, in vergelijking met een slotkoers van 1,6690 gulden gisteren.

NEW YORK De koersen op de effectenbeurs van New York bewogen gisteren opnieuw heftig heen en weer. Na een verlies van 76 punten in het eerste uur na de opening en een winst van 32 punten in de loop van de dag, sloot de Dow Jones-index van de 300 hoofdfondsen uiteindelijk 8,14 punten hoger op 5354,69 punten.

Handelaren verklaarden de snelle daling aan het begin van de dag met de sombere vooruitzichten voor de winstcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven in de rest van dit jaar. Ook de sombere voorspellingen van analiste Elaine Garzarelli hadden een negatieve invloed. Deze gezaghebbende marktanaliste voorspelde dinsdag een forse correctie in de aandelenkoersen op de beurs van New York.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is deels hersteld van het verlies van gisteren. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot vandaag 252,81 punten (ruim 1,2 procent) hoger op 20.883,84. Dat was vooral te danken aan aankopen van Japanse institutionele beleggers. Gisteren kelderde de Nikkei-index met 532 punten. Dat was het grootste verlies van dit jaar.