Bonden en beurs schrikken van Philips

AMSTERDAM, 25 JULI. De vakbonden zijn verrast over de omvang van de reorganisatie bij Philips, die door hen wordt aangeduid als 'mini-Centurion'. Beleggers zijn geschrokken over het vanmorgen aangekondigde verlies van een half miljard, maar zien enkele lichtpunten.

Na een korte schrikreactie reageerde de koers van Philips gematigd op de winstval en de reorganisatie. Aanvankelijk leverde het aandeel 2,90 gulden in op 45,50 gulden, maar toen het bericht het Damrak bereikte dat Philips 6.000 banen gaat schrappen in de divisie Sound & Vision kwam de koers op een winst van 10 cent op 48,50 gulden.

“Daaruit mag je toch concluderen dat men bereid is fors in te grijpen”, zegt B. Nienhaus van effectenbank Stroeve. “Philips heeft met de herstructurering niet willen wachten totdat Boonstra in oktober aantreedt”, zegt E. de Graaf van ING Barings. “Dat is op zichzelf niet negatief.” Het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening bleef in het tweede kwartaal met 304 miljoen gulden achter bij de verwachtingen van analisten. Die lagen tussen de 360 en 465 miljoen gulden. “Dat valt natuurlijk tegen”, zegt Nienhaus, maar iedereen had gerekend op een tegenvaller.”

“Er is in de afgelopen maanden al extreem veel van de koers afgegaan”, zegt De Graaf. Nienhaus ziet een lichtpuntje in het feit dat Philips in het traditioneel lastige voorjaar “redelijk grip heeft weten te houden op de voorraden”. Als percentage van de omzet daalden die tot 19,7 procent in vergelijking met 20,8 procent een jaar eerder. De Graaf constateert dat de omzet - omstreeks 1,5 miljoen aandelen omstreeks het middaguur - meevalt. “Iedereen houdt even de billen bij elkaar en wacht af wat Philips verder over de herstructurering te vertellen heeft.”

Bestuurders van de vakbonden, voor zover niet met vakantie, reageerden vanmorgen “verrast” op de mededeling van het verdwijnen van 6.000 arbeidsplaatsen. P. Roctus van de Vereniging Hoger Philipspersoneel (VHPP): “Het aantal plaatsen is hoger dan we hadden verwacht. Wij gingen uit van 4000. Bovendien hadden we niet gedacht dat het verlies zo dramatisch zou zijn hoewel we wisten dat het bij Sound en Vision slecht ging en de nieuwe directeur D. Dunn bezig was om er met harde hand de bezem door te halen.”

Bestuurder A. Verhoeven van de Unie: “Het dalen van de winst is eigenlijk nog zorgelijker dan het schrappen van zoveel arbeidsplaatsen.” Rockut en Verhoeven menen dat de klappen vooral vallen in het buitenland. Voor die in Nederland, waar bij Sound en Vision 1700 mensen werken, was vorige maand al een reductie overeengekomen van 150 tot 200 arbeidsplaatsen.

Verhoeven wijst erop dat Philips wat hij noemt nog een behoorlijke buffer heeft van 3.000 aan variabele arbeidskrachten. Zowel hij als Roctus zeggen dat er bij dit bedrijfsonderdeel wat moest gebeuren. “Maar”, aldus Roctus, “of zo fors snijden in het aantal arbeidsplaatsen de oplossing is vraag ik me af.” Verhoeven zegt: “ Minder winst betekent bij Philips de laatste jaren altijd schrappen in de werkgelegenheid. Dat is, om het in goed Eindhovens te zeggen, the fact of life geworden. Door de concurrentie waarbij de producenten alle gezonde verstand hebben verloren en elkaar uitmoorden moet je wel wat doen om de zaak op peil te houden. Dan krijg je dit soort zeer ingrijpende maatregelen. Maar vermoedelijk zal Philips uiteindelijk wel een van de overlevers zijn.” Roctus spreekt van een 'mini-Centurion', een reprise van de een paar geleden onder de leiding van Timmer uitgevoerde gezondmakingsoperatie voor het hele concern. “Daar was vier miljard gulden voor uitgetrokken; voor de gezondmaking van Sound en Vision 800 miljoen.”