ABP koopt aandelen liefst bij koersdaling

AMSTERDAM, 25 JULI. Sterke koersdalingen op de effectenbeurzen zoals vorige week en gisteren zijn goeie momenten om beleggingen in aandelen uit te breiden. Dat vindt dr. J. Frijns, directeur beleggingen van het ABP, met een belegd vermogen van meer dan 200 miljard gulden het een na grootste pensioenfonds ter wereld.

Het ABP wil de komende vier jaar het percentage van het vermogen dat in aandelen wordt belegd (nu 14 procent) ruimschoots verdubbelen tot 30 procent, terwijl de beleggingen in vastgoed van de huidige 7 procent naar 10 procent gaan. Het ABP, dat sinds begin dit jaar is geprivatiseerd en volledig los staat van de overheid, verwacht dat aandelenbeleggingen een beter rendement opleveren, waardoor de groei van de pensioenpremies getemperd kan worden.

De beleggingen in vastgoed en aandelen nemen toe als percentage van het vermogen, maar het vermogen zelf neemt ook nog steeds toe. Het gaat om zo'n 50 miljard gulden extra, dat deels uit extra beleggingen bestaat en deels uit waardegroei van al bestaande investeringen in aandelen. Frijns:“Je moet niet in aandelen gaan als je er in slechte tijden weer uitgaat. Dat is het uur der waarheid.”

Sinds de privatisering heeft het ABP zijn aandelenbelangen in grote bedrijven, zoals Ahold en Nutricia, al uitgebreid, terwijl ook geld is gestoken in participatiemaatschappijen die investeringen doen in veelbelovende bedrijven. Zo heeft het ABP een belang genomen in marktleider NPM, terwijl ook kapitaal wordt gestoken in nieuwe investeringsfondsen van de UPM en van Gilde.