78 doden bij aanslag in Sri Lanka

COLOMBO, 25 JULI. Bij een bomaanslag op een passagierstrein in Sri Lanka zijn gisteren ten minste 78 mensen gedood en zijn meer dan 450 gewonden gevallen. De aanslag is niet opgeëist, maar hij wordt toegeschreven aan de Tamil Tijgers, die al dertien jaar strijden voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland. De politie heeft vandaag 27 Tamils in Colombo aangehouden in verband met de aanslag.

Twee krachtige bommen ontploften gisteren om zes uur 's avonds plaatselijke tijd in twee wagons op het station in Deliwaha, een voorstad tien kilometer ten zuiden van de hoofdstad Colombo. De trein, 'Koningin van de Oceaan' genaamd, was volgepakt met mensen die terugkwamen van hun werk en stond op het punt te vertrekken naar het stadje Alutgama.

De chef van het station in Deliwaha verklaarde dat reizigers van tevoren alarm hadden geslagen omdat twee passagiers de trein op het vorige station hadden verlaten, maar hun aktentassen hadden achtergelaten. “Toen de passagiers mij hadden gewaarschuwd, heb ik onmiddellijk de politie gebeld. Andere passagiers dachten echter dat het alleen maar om een slechte grap ging en stapten gewoon in.

Op dat moment hadden de explosies plaats'', aldus de stationschef. Militairen maakten een derde bom, die was verstopt in een attachékoffertje, onschadelijk.

Veiligheidstroepen hadden extra maatregelen genomen in Colombo omdat het dinsdag dertien jaar geleden was dat zeshonderd Tamils werden vermoord door Sinhalezen. De bomaanslag valt samen met de al een week woedende veldslag rond het legerkamp Mullaitivu in het noordoosten van het eiland. Het is onduidelijk hoeveel levens de slag precies heeft geëist.

Het regeringsleger maakte gisteren bekend dat de eerste versterkingen het kamp zijn binnengetrokken. Ze troffen geen overlevenden aan van de ongeveer twaalfhonderd regeringssoldaten die in het kamp verbleven, maar vonden wel honderden doden. Van dertig mensen is bekend dat ze de strijd hebben overleefd. (AP, AFP)