16,2 mld in 2de kwartaal; Omzet van Philips stijgt 10 procent

EINDHOVEN, 25 JULI. De omzet van Philips is in het tweede kwartaal met 10 procent gestegen tot bijna 16,2 miljard gulden, maar ernstige prijsdruk en vertraging van de afzetgroei in de cruciale chip-activiteiten hebben de winst uit bedrijfsactiviteiten vrijwel gehalveerd tot 304 miljoen gulden.

Het resultaat van de sector halfgeleiders en componenten, de belangrijkste winstmaker van Philips met onder de chip-activiteiten, is in het tweede kwartaal met 100 miljoen gulden gedaald tot 502 miljoen gulden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die D. Eustace, financieel bestuurslid van Philips, vanochtend bekend heeft gemaakt. De teruggang in de chips, die in het eerste kwartaal al inzette, werd gedeeltelijk gecompenseerd door een verbeterde gang van zaken in de afzet van beeldbuizen.

Uit de cijfers die Philips vanochtend publiceerde blijkt dat de problemen van het concern zich concentreren op Europa en Noord-Amerika. In het eerste halfjaar is het resultaat in Amerika en Canada vrijwel weggesmolten. Daar maakte Philips nog 25 miljoen gulden bedrijfswinst in het eerste halfjaar, tegenover 210 miljoen gulden in de vergelijkbare eerste zes maanden van 1995. In Europa is het bedrijfsresultaat tot een derde gereduceerd van wat het vorig jaar in de eerste zes maanden was. Nu verdiende Philips 385 miljoen gulden, vorig jaar in dezelfde periode meer dan een miljard gulden. “Wij mogen blij zijn dat Philips wereldwijd actief is”, zei Eustace “de neergang in de ene markt wordt dan nog deels goed gemaakt door groei elders.” Vooral Azië is in opmars, met een bedrijfsresultaat van 690 miljoengulden, terwijl in die reio vorig jaar in deze periode 500 miljoen werd verdiend.

In het eerste halfjaar is de omzetgroei 9 procent tot 31,8 miljard. Twee procent van de groei komt voor rekening van hogere wisselkoersen. In dezelfde periode van 1995 was de omzetgroei 12 procent. Philips verwacht dat de tragere omzetgroei zal voortduren.

Ondanks de daling van de winst is de relatieve bijdrage van halfgeleiders en componenten aan de totale winst in het eerste halfjaar verder opgelopen. Philips boekte een bedrijfsresultaat (voor rentebetalingen, belastingen en voorzieningen) van 1,24 miljard gulden in het eerste halfjaar. In het afgelopen tweede kwartaal was het bedrijfsresultaat 553 miljoen gulden.

Het resultaat werd volgens Eustace in het tweede kwartaal verder gedrukt door aanloopverliezen in de produktie van mobiele telefoons, een nieuwe activiteit waar Philips in het jaar 2000 tot de top drie aanbieders in de wereld wil behoren. In de sector verlichting, de meest stabiele winstmaker van het concern, daalde de winst voor rente en belastingen met 8 miljoen gulden tot 213 miljoen gulden. In het eerste halfjaar verdiende Philips met zijn verlichtingsprodukten 487 miljoen gulden, tegenover 499 miljoen gulden in de vergelijkbare periode van 1995.

Naast de verliezen bij consumentenelectronica, die 92 miljoen bedroegen in het eerste halfjaar, blijft Philips ook kampen met verliezen bij professionele produkten en systemen, waar het negatieve resultaat in het eerste halfjaar met 8 miljoen steeg tot 81 miljoen. Het resultaat in de sector software en services, waarin onder meer het aandelenbelang in Polygram en BSO/Origin is ondergebracht, steeg met 25 miljoen gulden naar 340 miljoen gulden.

Per aandeel verdiende Philips in het eerste halfjaar 69 cent, tegenover 3,93 in de eerste zes maanden van 1995.