Zuid-Limburg getroffen door lichte aardschok

MAASTRICHT, 24 JULI. Zuid-Limburg is afgelopen nacht rond 00.30 plaatselijke tijd getroffen door een lichte aardbeving met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er geen slachtoffers gevallen en is er geen schade aangericht. Het epicentrum bevond zich in België tussen Spa en Luik op een diepte van achttien kilometer.

Enige tientallen mensen uit de omgeving van Maastricht belden de politie over de korte trilling. De beving van de aardkorst was vooral te voelen in Maastricht, Oost-Maarland, Eijsden, Margraten, Gulpen, Hulsberg en Valkenburg. De politie in Noord- en Midden-Limburg kreeg eveneens telefoontjes van verontruste bewoners. Ook het KNMI in De Bilt kreeg enkele meldingen te verwerken over de beving. Het weerinstituut, dat een seismoloog onderzoek laat verrichten naar de trilling, zegt dat er in dit gebied regelmatig bevingen voorkomen.

Op maandag 13 april 1992 deed zich bij Roermond om 03.22 een aardschok voor met een voor Nederland ongekende kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Er vielen geen doden maar de materiële schade was enorm. In muren van huizen en kerktorens kwamen scheuren en schoorstenen zakten in. De schade werd geschat tussen de honderd en hondervijftig gulden.

Het epicentrum van de aardbeving van gisteren lag in de Belgische Ardennen. Ook in Noord-Frankrijk was de schok te voelen. Het seismologisch waarnemingsstation van Straatsburg registreerde een schok met een de kracht van 4,4 op de schaal van Richter ten zuidoosten van Luik. In dat gebied worden met enige regelmaat lichte aardschokken geregistreerd tussen de 3 en 3,3 op de schaal van Richter. De zwaarste schok deed zich 13 april 1992 voor. Deze beving had een kracht van 5,9. De schok van gisteren was de zevende sinds januari 1995.

Ook het seismologisch station van de universiteit van Keulen bij Bensberg registreerde een lichte schok van 3,8 om 00.30 lokale tijd. De schok was onder meer waar te nemen in Bonn en omstreken. Verschil in registratie van schokken wordt veroorzaakt door het golfkarakter van de beving.