Winst Polygram stijgt licht op 'moeilijke' markt

AMSTERDAM, 24 JULI. Het muziek- en filmconcern Polygram heeft in de eerste helft van dit jaar een netto winst behaald van 272 miljoen gulden. Dat is een stijging van nog geen procent vergeleken met de 270 miljoen over de zelfde periode vorig jaar.

Volgens de Philips-dochter heeft de geringe stijging van het resultaat vooral te maken met het feit dat er minder wordt verdiend aan CD's en films die al in 1995 werden uitgebracht en dat de nieuwe releases uit de eerste helft van 1996 zich vooral in de laatste maanden hebben geconcentreerd. Bovendien kampt Polygram naar eigen zeggen met “moeilijke omstandigheden in de muziekdetailhandel” op enkele belangrijke markten.

Bestuursvoorzitter A. Levy van Polygram spreekt niettemin van “een bevredigend resultaat gezien de marktomstandigheden”. Op de Amsterdamse effectenbeurs wist het aandeel Polygram zich als vanmorgen enig belangrijk fonds te onttrekken aan de malaise-stemming. Handelaren op het Damrak noteerden tegen het middaguur voor Polygram een koers van 90,20 gulden, een winst van 1,80 gulden.

De omzet van Polygram steeg in de eerste helft van het jaar 4,0 miljard gulden tot 4,3 miljard. Per aandeel werd 1,51 gulden verdiend, een cent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Levy verwacht “dat Polygram in de positie verkeert om een hervatting van de groei te bereiken en ook dit jaar wederom vooruitgang te behalen”.

De filmdivisie wist het verlies te beperken tot 37 miljoen gulden, in vergelijking met 46 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. De omzet in die sector steeg met 32 procent. Wereldwijd stegen de muziekverkopen van Polygram met 4 procent. De omzet in de popmuziek steeg met slechts 2 procent. Polygram verwacht dat de resultaten van een aantal belangrijke albums die in het tweede kwartaal zijn verschenen, later dit jaar terug te zien zijn in de cijfers. Een lang verwachte plaat van Sting verscheen onlangs, evenals albums van Bryan Adams en The Cranberries. Gisteren werd bekend dat Polygram de rechten heeft verworven op alle nummers van de Amerikaanse zanger Roy Orbison.

De filmdivisie profiteerde onder meer van het succes van Trainspotting. Polygram verwierf de rechten op deze Britse cultfilm, die alleen al in de Britse bioscopen 18 miljoen gulden opbracht. De omzet steeg verder door films als Dead Man Walking, Mr Holland's Opus en Fargo. Overigens moet de filmdivisie zich gaan verweren tegen een claim van 90 miljoen gulden wegens contractbreuk die actrice Jody Foster in petto heeft.