Vrees voor BSE-infectie; Boeren VS: stop import van schapen

DEN HAAG, 24 JULI. De American Sheep Industry Association (ASIA) heeft het ministerie van landbouw in Washington gisteren gevraagd met onmiddellijke ingang de grenzen te sluiten voor alle buitenlandse schapen en schapenembryo's uit vrees voor besmetting met de gekke-koeienziekte (BSE).

Aanleiding daartoe vormen berichten over wetenschappelijk onderzoek, waarin wordt aangetoond dat schapen gemakkelijk zijn te infecteren met BSE.

Washington heeft laten weten het verzoek te zullen bestuderen, maar is niet van plan meteen actie te ondernemen.

Tot nu toe werd aangenomen dat schapen alleen kunnen worden geïnfecteerd met de schapenvariant - scrapie - van deze degeneratieve hersenziekte bij runderen. Sinds maart van dit jaar veronderstellen wetenschappers dat BSE op zijn beurt het syndroom van Creutzfeldt Jakob bij de mens kan veroorzaken, een ziekte die lijkt op seniele dementie en een snelle, dodelijke afloop heeft.

Volgens ASIA-bestuurder Paul Rogers zijn extra maatregelen nodig om de Amerikaanse consument te beschermen. “We weten niet of Europa een probleem heeft, al schijnen zij dat zelf wel te denken. En we weten ook niet met welke andere landen zij zaken hebben gedaan.” Rogers meent daarom dat een wereldwijd importverbod van schapen op zijn plaats is. De Amerikanen eten overigens op bescheiden schaal schapenvlees. De consumptie van schaap en lam bedraagt slechts een pond per jaar per hoofd van de bevolking.

Europees landbouwcommissaris Fischler stelde maandag aan de Landbouwraad voor een verbod in te stellen op de consumptie van hersenen, merg en milt van schapen, geiten en herten. Fischler baseert zich daarbij op een vertrouwelijk rapport van een subcommissie van het Permanent Veterinair Comité, die zich specifiek bezighoudt met BSE.

In dat rapport wordt gesteld dat een halve gram hersenen van een met BSE besmette koe in het voer van een schaap genoeg is om het dier met gekke-koeienziekte te infecteren, zo meldde gisteren het Franse dagblad Le Monde, dat vorige week al beslag op het rapport wist te leggen. Eerder werd aangenomen dat schapen alleen de schapenvariant van BSE kunnen krijgen. Het Permanent Veterinair Comité wil nog voor augustus met een formele aanbeveling komen.

Het ministerie van Volksgezondheid ziet op dit moment geen reden voor een specifiek advies om af te zien van het eten van schapen- en geitenvlees. Dat laat het departement weten naar aanleiding van Fischlers voorstel. “We weten niet waarop Fischler dat baseert. We wachten de gegevens af”, aldus een woordvoerder gisteren. In Nederland wordt weinig schapen- en geitenvlees gegeten.

Scrapie komt geregeld voor onder schapen en geiten, met name in Groot-Brittannië, maar ook in Nederland.