Voorlopig einde repatriëring Hutu's

BUJUMBURA/KIGALI, 24 JULI. Er komt een voorlopig einde aan de gedwongen repatriëring van Rwandese Hutu's vanuit Burundi naar hun geboorteland. Dat heeft een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteren bekendgemaakt in de Rwandese hoofdstad Kigali. Volgens de woordvoerder hebben Rwanda en Burundi zich verplicht de uitzettingen “te heroverwegen”.

De stopzetting volgt na een fel protest van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Sadaka Ogata, bij de presidenten van Rwanda en Burundi. In haar brief aan de Burundische president Sylvestre Ntibantunganya noemt Ogata de gedwongen uitzetting “een ernstige schending van een fundamenteel recht van de mens”.

In een brief aan Ntibantunganya's ambtgenoot in Rwanda, Pasteur Bizimungu, noemt Ogata de betrokkenheid van de Rwandese regering bij de uitzetting “hoogst betreurenswaardig”. Volgens Ogata geeft de Rwandese regering door haar medewerking een “verkeerde boodschap” aan de honderdduizenden Rwandese Hutu-vluchtelingen die in Zaïre verblijven. De Rwandese regering zegt steeds dat de Hutu's (behalve degenen die aan de slachtpartijen onder Tutsi's hebben deelgenomen) niet bang hoeven te zijn voor vervolging als ze terugkeren naar Rwanda, maar volgens Ogata zouden de Hutu's in Zaire daar door de gedwongen uitzettingen uit Burundi wel eens aan kunnen gaan twijfelen.

Bij de gedwongen repatriëring ging het om Hutu's die in 1994 uit Rwanda naar Burundi waren gevlucht. Volgens de Rwandese autoriteiten waren velen van hen betrokken bij de slachtpartijen onder Tutsi's en gematigde Hutu's in 1994. De gedwongen uitzetting markeert de goede samenwerking tussen het uitsluitend uit Tutsi's bestaande Burundische leger en het huidige bewind in Kigali, waarin het door Tutsi's gedomineerde Rwandese Patriottische Front (RPF) het voor het zeggen heeft.

Volgens de woordvoerder van het Hoge Commissariaat in Kigali zijn twee van de vier opvangkampen voor Rwandese Hutu's in Noord-Burundi inmiddels gesloten. In die twee kampen, Kibezi en Ruvumo, verbleven in totaal ongeveer 30.000 mensen. Van die 30.000 zijn inmiddels 15.000 Rwandese Hutu's terug in hun geboorteland. “De 15.000 anderen verblijven in de natuur”, aldus de woordvoerder. Van de 15.000 naar Rwanda vervoerde Hutu's zijn er inmiddels ongeveer 5.000 teruggebracht naar hun dorpen. (AP, AFP, Reuter)