Volleyballers vol zelfvertrouwen

ATLANTA, 24 JULI. Zal het dan echt gaan gebeuren? Het is nog wat vroeg om over een gouden medaille van de volleyballers te speculeren, maar ze stralen in Atlanta wel opmerkelijk veel kracht en zelfvertrouwen uit. Rusland werd gisteren met 3-0 verslagen en niets kon het ritme van de Nederlanders verstoren. “Het team schiet niet in de stress als het eens een paar punten tegenzit”, constateerde bondscoach Joop Alberda.

Dat is weleens anders geweest. Het begin van de wedstrijd tegen de Russen verliep moeizaam. Nederland kwam zelfs met 6-2 achter. In het verleden zou zo'n start problemen hebben opgeleverd. Die bleven nu uit, omdat de ploeg zich snel herstelde. Na een half uur werd voor het eerst een voorsprong genomen, 9-8, en was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Het werd uiteindelijk drie keer 15-9. “Dit is goed voor ons zelfvertrouwen”, zei aanvoerder Peter Blangé.

De volleyballers zijn zelf ook verrast dat alles sinds de finaleweek van de World League zo soepel verloopt. “We hadden in Rotterdam geen finaleplaats verwacht”, bekende Blangé. Alle wedstrijden - vijf, inclusief de eindstrijd tegen Italië - werden gewonnen. “Maar hier is het toch weer anders. Nu zijn we één van de favorieten. Dan sta je toch op een andere manier in het veld. En het is voor velen ook nog hét toernooi.” Bovendien begon de wedstrijd tegen Rusland wel erg vroeg, om tien uur 's ochtends. De spelers stonden al om zes uur naast hun bed. Blangé: “We liepen bij de warming-up nog te gapen.”

Hij moest er dus even inkomen. Dat lukte snel, Blangé speelde sterk. Anderen, zoals Görtzen en Van der Meulen, speelden wisselvallig, maar dat was geen probleem omdat Blangé tegenwoordig veel afspeelmogelijkheden heeft. Iedereen bij Nederland kan scoren en niet, zoals vroeger, vooral Zwerver. Blangé: “Ik moet eigenlijk geen ballen geven waar de tegenstander ze verwacht. Ik moet voor de tweede of derde mogelijkheid kiezen. Dat is geen probleem. Ik houd wel van het onvoorspelbare.”

Blangé is optimistisch over het vervolg van het toernooi. “Het heeft er bij ons jarenlang ingezeten en nu komt het er helemaal uit. Het klikt heel goed. Iedereen zegt dat we macht uitstralen. Zo voelt het ook.” Natuurlijk denken de volleyballers al aan goud. “Als we niet eerste worden, is dat een enorme teleurstelling”, zei Bas van de Goor. Captain Blangé: “Het enige gevaar is dat we onszelf voorbijrennen. Het mag best een keer wat minder gaan.” Morgen speelt Nederland tegen aartsvijand Italië.