Verzet tegen band AA-BA groeit in VS

ROTTERDAM, 24 JULI. Zes grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben president Clinton opgeroepen het lopende overleg over een nieuw bilateraal luchtvaartverdrag met de Britse regering op te schorten. De maatschappijen zeggen in een brief aan de Amerikaanse president dat de Britten in ruil voor zo'n verdrag goedkeuring willen afdwingen voor de alliantie tussen British Airways en American Airlines.

En zo'n monsterverbond zou de concurrentie op de transatlantische route beperken, zo vrezen zij. Het aandeel van een BA-AA-alliantie zou daar globaal uitkomen op 60 procent en op sommige deelroutes nog hoger: Londen-New York 70 procent en Londen-Dallas zelfs 100 procent.

Verder bestaat er bij de klagende maatschappijen twijfel of een eventuele Britse toezegging dat zij voortaan gebruik mogen maken van het Londense Heathrow werkelijk veel zou betekenen. Heathrow is nu namelijk al overvol en de mogelijke aanleg van een nieuwe vijfde baan valt pas begin volgende eeuw te verwachten. Het Brits-Amerikaanse luchtvaartoverleg wordt volgens de huidige planning aanstaande week hervat. Maar de zes maatschappijen eisen uitstel tot het Amerikaanse ministerie van justitie een onderzoek naar een alliantie BA-AA heeft afgerond.

De presidentiële brief van de zes betekent een belangrijke steun aan de anti-BA-AA campagne zoals die al enige tijd wordt gevoerd door het kleinere Britse Virgin Atlantic Airways en zijn flamboyante eigenaar Richard Branson. Die vreest door de nieuwe alliantie uit de transatlantische markt te worden gedrukt. Tot de ondertekenaars van de brief behoren gezaghebbende figuren als Ronald Allen, voorzitter van Delta Airlines, en Gerald Greenwald, de baas van United Airlines. “Wij zijn bezorgd dat het Verenigd Koninkrijk de VS tot een akkoord zal bewegen dat allesbehalve 'open' zal zijn”, aldus de briefschrijvers.