Sexverbod bij parade homo's in hoofdstad

AMSTERDAM, 24 JULI. Deelnemers aan de jaarlijkse homo-parade in Amsterdam moeten van de organisatie een 'zedelijkheidsverklaring' afleggen. Twee jaar geleden liep het evenement 'uit de hand', toen op een praalwagen vrouwen en mannen met dildo's bezig waren. Dat optreden veroorzaakte toen veel ergernis. De stichting Gay Business wil door de kuisheidsverklaring problemen met politie en gemeente voorkomen.

Op 3 augustus zal de parade op boten door de Amsterdamse grachten trekken. De deelnemers moeten schriftelijk beloven dat zij zich netjes gedragen. Dat betekent geen zichtbare geslachtsdelen, geen geslachtsverkeer op de boten en geen zelfbevrediging. Ook is sex met dieren en kinderen expliciet verboden. Opvarenden die zich te uitbundig gedragen, kunnen rekenen op een reprimande van de ordedienst en uitsluiting van de tocht voor volgend jaar.

W. Geurtsen van de leer- en rubberwinkel Mister B en organisator van een begeleidend straatfeest in de Warmoesstraat vindt de 'Patijnverklaring' te zot voor woorden: “In de verklaring staat dat wij geen sex mogen hebben met dieren en kinderen. We zijn homo, dus zullen we wel alles doen wat God verboden heeft. Dat is de suggestie die van deze verklaring uitgaat.” De organisatie had volgens Geurtsen kunnen volstaan met een verklaring dat geen sexuele handelingen mogen worden verricht.