Schandaal dreigt voor Spaanse premier Aznar

MADRID, 24 JULI. De Spaanse regering onder leiding van premier José María Aznar dreigt op een schandaal af te stevenen met de uitzetting van 103 illegale immigranten.

Mensenrechten-organisaties en de politie-vakbond SUP hebben de regering beschuldigd de immigranten te hebben verdoofd door een slaapmiddel in hun drinkwater te mengen. Ook zouden alle bestaande regels met betrekking tot het uitzetten met voeten zijn getreden. Daarnaast zou een deel van de uitgezette immigranten een riante “oprot-premie” hebben ontvangen, wat in diplomatieke kring tot grote onrust heeft geleid.

De uitzetting vond een maand geleden plaats onder chaotische omstandigheden. De groep van 103 zwarte immigranten afkomstig uit Afrika waren illegaal de grens overgekomen in Melilla, een van de Spaanse enclaves in Marokko. Na maandenlang op de behandeling van hun zaak te hebben gewacht raakte een deel van de groep slaags met de politie. Tijdens de vechtpartij raakten tien mensen gewond.

Mede onder druk van het lokale bestuur bracht de Spaanse regering alle immigranten over naar de Zuidspaanse stad Málaga. Zonder dat duidelijk zou zijn wat het land van herkomst van de immigranten was, werden zij in vijf militaire vliegtuigen geladen en naar Kameroen, Senegal, Mali en Guinea Bissau gevlogen.

Om de immigranten rustig te houden werd het slaapmiddel Haloperidol door hun drinkwater gemengd. Drie begeleidende agenten, die hiervan kennelijk niet op de hoogte waren, dronken eveneens van het mengsel en vielen in slaap. Vice-premier Francisco Alvarez Cascos verklaarde gisteren in een televisiegesprek dat het gebruik van kalmeringsmiddelen tot de gebruikelijke procedure behoort.

De politievakbond SUP maakt zich vooral kwaad over de risico's waar de begeleidende agenten aan bloot werden gesteld tijdens de aktie, die alle tekens van haastwerk droeg. Zo werden de agenten niet ingeënt tegen de heersende ziektes van het Afrikaanse continent. Een van de agenten raakte bij thuiskomst in coma, een ander is waarschijnlijk besmet met hepatitus.

De Spaanse mensenrechtenliga heeft de uitzetting inmiddels aangekaart bij de Staatsaanklager.