Rusland en VS achter verbod kernproeven

JAKARTA, 24 JULI. Rusland en de Verenigde Staten ondersteunen het compromisvoorstel voor een omvattend verdrag over een verbod op kernwapentesten (CTBT). Dat maakten de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen, Jevgeni Primakov en Warren Christopher, gisteren gezamenlijk bekend na een ontmoeting in de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar zij een zitting van de Associatie van Zuidoostaziatische Naties (ASEAN) bijwoonden.

Volgens Primakov zijn de twee landen “klaar om het verdrag te ondersteunen zoals dat op 28 juni is voorgesteld door de voorzitter” van een speciaal comité van de Ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties in Genève, de Nederlander Jaap Ramaker.

Washington en Moskou onderstreepten echter dat de tekst van het verdrag hen “niet geheel tevreden stelt”.

De twee ministers verzochten andere betrokken landen, in het bijzonder China en India, eveneens hun goedkeuring aan het voorstel te geven, zodat het verdrag, wanneer de Ontwapeningsconferentie in Genève op 29 juli wordt hervat, voor ondertekening kan worden gezonden naar de Algemene Vergadering van de VN.

De landen met de meeste weerstand tegen het verdrag zijn China en India. China kondigde onlangs aan dat het land in september een laatste kernwapentest zal uitvoeren.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, zei vandaag dat hij hoopte dat het verdrag klaar zou zijn om in september aangeboden te worden aan de VN. Hij wilde echter geen commentaar geven toen hem gevraagd werd of hij het compromisvoorstel, dat zal worden besproken, ondersteunt. India heeft zich zeer terughoudend uitgelaten over de mogelijkheid van een verbod op kernproeven. (AFP, Reuter)