Paarden doorstaan military met gemak

CONYERS, 24 JULI. “Sinds 1978 heeft crossbouwer Joe Haller er wel wat bijgeleerd”, zei Jack Le Geoff, lid van de ground jury, na afloop van de olympische cross gisteren in het Georgia Horse Park in Atlanta. In 1978 bouwde Haller het wereldkampioenschap military in Lexington. Het Nederlandse paard Kimbel van Huub Jansen overleed op dat WK in de cross en dat was niet het enige ongeval dat zich toen voordeed.

In de eveneens door Haller ontworpen olympische cross van gisteren bleef de voorspelde definitieve genadeslag voor de militarysport uit. Veel ruiters ondervonden in de cross country van de uithoudingsproef wel problemen met de hindernissen, maar ernstige conditionele moeilijkheden met de paarden deden zich niet voor. “Alle ruiters waren nerveus voor de start”, zei de ervaren Britse amazone Karen Dixon. “Maar juist omdat iedereen zo tegen de inspanningen op zag, hebben alle deelnemers deze opgave kennelijk enorm serieus genomen en is het meegevallen.”

Veel ruiters kwamen opgelucht de cross uit. Ze hadden 5.700 meter door geaccidenteerd terrein gegaloppeerd en over 25 hindernissen gesprongen. Bij de finish waren enorme koeltunnels gebouwd waar de paarden met ventilatoren en water uit sproeiers werden opgevangen. “Een tijdelijk verhoogde lichaamstemperatuur van 42 graden na zo'n inspanning, zoals in Barcelona geregeld werd gemeten, is niet alarmerend”, meende de Duitse coach en oud-militaryruiter Martin Plewa. “Maar aan die temperaturen kwamen de paarden nu niet eens toe. De extra stop om te koelen voor aanvang van de cross heeft goed gewerkt.”

Verreweg de meeste deelnemers hadden een perfecte rit. “Mijn adrenaline is zo enorm verhoogd door het rijden van deze fantastische cross, dat ik me 10 jaar jonger voel”, riep de in Ierland wonende 43-jarige Oostenrijker Heinz Wehrli bij de finish. Zijn onervaren paard Ping Pong had geen enkel probleem met de olympische opgave. “Integendeel: hij redde mij ten minste zeven keer gedurende de rit door zijn voeten net nog even goed neer te zetten”, zei Wehrli. Hij behoorde daardoor niet tot de 19 van de 63 deelnemers die met een val werden geconfronteerd.

In de cross zat niet één hindernis die er in negatieve zin uitsprong. Het parcours voerde over een fraai aangelegd, geaccidenteerd golfterrein. Kenmerkend voor de cross waren de vele wendingen. “Daarmee haal je een paard enigszins uit zijn ritme, maar je houdt de ruiter aan het denken”, verklaarde crossbouwer Haller zijn opzet. Amazone Dixon vond dat juist in de vele wendingen een onderschatte moeilijkheid van het parcours lag. “Ik was geestelijk helemaal uitgeput toen ik aan de finish kwam, omdat ik over elke meter die ik reed moest nadenken.”

De zorgvuldige veterinaire controle na afloop van de cross leidde tot diskwalificatie van een Braziliaanse combinatie. Paard en ruiter waren wel aan de finish gekomen, maar 'wegens excessief uitgeoefende drang van de ruiter op een vermoeid paard' werd de combinatie uitgesloten. De Braziliaanse equipe was daarmee uit de wedstrijd. Maar het nut van een voorbeeld dat op zo'n manier wordt gesteld, ging het teambelang volgens velen ver te boven. In de landenwedstrijd gaat na de dressuur en de cross country Australië aan de leiding, Amerika is tweede, Nieuw Zeeland derde. Het laatste onderdeel, springen, wordt vrijdag gehouden. Nederland neemt niet deel aan de military.

    • Claartje van Andel