Noodweer treft groot deel van Nederland

ROTTERDAM, 24 JULI. Het noorden, oosten en midden van Nederland is gisteravond getroffen door zwaar noodweer. Onweer, regen- en hagelbuien gingen gepaard met windstoten van meer dan honderd kilometer per uur. Bliksem sloeg in woningen en boerderijen in, bomen waaiden om.

Wegen liepen onder water doordat de riolering de hevige regenval niet kon verwerken en alarmsystemen gingen ten onrechte af. Volgens weerstation Meteo Consult ging het om zeer zware onweersbuien waarbij zich twee zeldzame verschijnselen hebben voorgedaan. In Beekbergen vielen hagelstenen met een doorsnee van acht centimeter. Zulke grote hagelstenen komen volgens Meteo Consult slechts eens in de vijf à tien jaar voor. Een inwoner van Dieren nam op de Veluwe een windhoos waar waarvan de slurf tot op de grond kwam. Ook dit is in Nederland een uitzonderlijk verschijnsel. De windhoos trof een onbewoond gebied. Vandaag wordt onderzocht welke schade erdoor is aangericht.

Persoonlijke ongelukken deden zich door het noodweer nauwelijks voor. De onweersbuien trokken vanaf zes uur 's avonds vanaf Noord-Holland richting het oosten en duurden plaatselijk niet langer dan een uur. In korte tijd viel lokaal meer dan vijf centimeter regen. Volgens de politie zagen de meeste weggebruikers het slechte weer van ver aankomen en konden daardoor een schuilplaats zoeken. In het Noord-Hollandse Valkkoog raakte een auto in de slip en botste tegen een tegemoetkomende vrachtwagen. Een 4-jarige jongen, die achterin de auto zat, moest met nek- en rugletsel in het ziekenhuis worden opgenomen. In Waarland sloeg de bliksem in een woning waardoor de schoorsteen ontzet raakte en in de huiskamer het thermostaat van de muur werd geblazen. Het politiebureau op het Mallegatsplein in Alkmaar was, nadat bliksem de telefooncentrale had vernield, telefonisch niet bereikbaar.

Vooral in Drenthe en het westen van Groningen was de overlast groot. In Geeuwenbrug bij Dwingeloo brak brand uit in een boerderij nadat daar de bliksem was ingeslagen. De schuur brandde volledig uit, het woongedeelte had grote waterschade. De politie schat de schade op enkele tonnen. In Smilde kwam een boom op het voorgedeelte van een boerderij terecht. De brandweer in Groningen rukte zestien keer uit voor omgewaaide bomen en weggewaaide schuttingen. De Zutphense binnenstad kreeg te maken met extreme wateroverlast. Van verschillende woningen verzakte de fundering.