Kroaten boycotten raad van Mostar

MOSTAR, 24 JULI. De Kroatische leden van de onlangs gekozen gemeenteraad van Mostar zijn gisteren weggebleven bij de eerste bijeenkomst van de raad. Ze boycotten de zitting omdat hun klachten over onregelmatigheden bij de verkiezingen zijn genegeerd.

Bij de verkiezingen van 30 juni won een coalitie van de Bosnische regeringspartij, de Partij van Democratische Actie (SDA), en vier andere partijen alle zestien zetels die voor de moslims waren gereserveerd en de vijf zetels voor de Serviërs. De Kroatische Democratische Unie won alle zestien voor de Kroaten gereserveerde zetels.

De EU, die Mostar bestuurt, concludeerde dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. Maar de HDZ heeft melding gemaakt van onregelmatigheden. In een stembureau in Bonn, waar in Duitsland levende inwoners van Mostar konden stemmen, zouden 26 illegale stembiljetten zijn ingeleverd. De klacht van de Kroaten werd echter afgewezen door zowel het EU-bestuur als het constitutionele hof van de moslim-Kroatische federatie.

Uit protest tegen die afwijzing bleven de zestien HDZ-leden gisteren weg bij de eerste zitting van de gemeenteraad van Mostar. Ze eisen dat de EU een gezamenlijk interim-bestuur vormt dat de zaken in de stad waarneemt zolang er geen beslissing is genomen over een eventuele herhaling van de verkiezingen. De EU voelt daar niets voor, net zo min als de SDA, de partij van de moslims. Volgens SDA-leider Alija Izetbegovic, president van Bosnië, maakt de HDZ er een gewoonte van resultaten die haar niet bevallen, niet te erkennen. De SDA-leden van de gemeenteraad besloten na het wegblijven van de Kroaten de verkiezing van een burgemeester en een loco-burgemeester uit te stellen. Ze kozen wel een voorzitter vanm de gemeenteraad, een moslim. Die verkiezing werd direct door de HDZ aangevochten. “Wat de gemeenteraad besluit is voor ons volkomen irrelevant”, aldus een verklaring van de HDZ.

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE verbiedt de belangrijkste partij van de Bosnische Serviërs, de Servische Democratische Partij (SDS), in haar campagne voor de verkiezingen van 14 september in woord of beeld te verwijzen naar Radovan Karadzic, tot vorige week voorzitter van de SDS.

Karadzic trad af na zware druk van de internationale gemeenschap en een diplomatieke missie van de Amerikaanse onderhandelaar Holbrooke. Maar de partij blijft in de Servische Republiek in Bosnië pamfletten verspreiden met Karadzic' portret en drukt in de kranten verkiezingsadvertenties af met zijn naam.

De OVSE eist ook dat de SDS ophoudt, kandidaten voor de verkiezingen naar voren te schuiven en hen daarbij te afficheren als “medewerkers van Karadzic”.

Voor het eerst sinds 1992 heeft een delegatie van Bosnische politici en zakenlieden Belgrado bezocht. De door de Bosnische vice-president Ejup Ganic geleide delegatie sprak gisteren met de Servische president Milosevic over het aanhalen van handelsbanden tussen Joegoslavië (Servië en Montenegro) en Bosnië. (Reuter, AP)