KOUDE COURGETTESOEP

Koude soep en warme zomeravonden passen geruisloos bij elkaar als het om eten gaat. Ditmaal een vrij dikke soep van courgettes waarbij wat aardappels zijn meegekookt voor een mooiere binding. De soep wordt vermengd met karnemelk teneinde een heerlijk frisse smaak te krijgen. Wie vreest dat de soep daardoor te rins wordt, vervangt de karnemelk door melk of gebruikt de milde karnemelk die tegenwoordig in de handel is.

Voor 3 porties:

400 gram (kleine) courgettes

75 gram ui

175 gram aardappels (bintje)

3 eetlepels olijfolie

zout

1,2 dl (karne)melk

3-4 eetlepels fijngesneden dillegroen

Was de courgettes en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit daarin op laag vuur ui en courgettes al roerend op middelhoog vuur tot de uien geurig worden. Voeg de aardappels toe en fruit ze even mee. Giet er 4 dl water bij, een beetje zout en breng alles aan de kook. Kook de groenten in circa 15 minuten in gesloten pan op laag vuur gaar. Schep ze met een schuimspaan over in een food processor of roerzeef (fijne schijf) en pureer de groenten onder toevoeging van 3-4 eetlepels van het kookvocht. Doe de massa in een ruime kom en roer er naar wens karnemelk of volle melk door tot een tamelijk dikke soep is verkregen. Zet de kom, afgedekt met folie, in de ijskast zodat de soep goed koud kan worden. Proef de ijskoude courgettesoep voor het serveren nog even op zout en roer er het dillegroen door.

    • Florine Boucher