KLM vangt bot met klacht Air France

BRUSSEL/AMSTELVEEN, 24 JULI. Een formele klacht van de KLM in Brussel tegen verdere subsidiëring van concurrent Air France heeft weinig uitgehaald. De Europese Commissie zette vandaag het licht op groen voor de derde en laatste tranche van vijf miljard frank (1,65 miljard gulden) staatssteun aan de Franse luchtvaartmaatschappij.

Vier miljard frank kan onmiddellijk worden overgemaakt. Parijs mag het resterende miljard pas overboeken als de reorganisatie van Air France, met name bij de Europese dochter Air France Europe, helemaal rond is.

De KLM heeft, evenals het Duitse Lufthansa en het Scandinavische SAS, Air France beschuldigd van het ontketenen van een prijsoorlog, waarmee de maatschappij zich niet zou hebben gehouden aan de afspraken met Brussel. Deze maatschappijen doelen op de voorwaarden waaronder de Commissie twee jaar geleden ermee akkoord ging dat de Franse staat twintig miljard frank (bijna 7,3 miljard gulden) in de maatschappij zou pompen.

Volgens Eurocommissaris Neil Kinnock (Transport) is de klacht van ongeoorloofde concurrentie tegen Air France ongegrond. Ambtenaren van zijn departement konden de beschuldigingen niet hard krijgen. Wel stelden zij vast dat de goedkope tarieven die Air France hanteert op diverse Scandinavische bestemmingen eind juli aflopen. De positieve beslissing hing al enige dagen in de lucht.

De voorzitter van de ondernemingsraad van Lufthansa sloeg maandag alarm. Hij waarschuwde dat gezonde ondernemingen, zoals Lufthansa, door de beslissing van transport-commissaris Kinnock inzake Air France personeel zouden moeten ontslaan. Volgens een woordvoerder overweegt Lufthansa naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg te stappen. Een KLM-woordvoerster wilde vanmorgen nog niet reageren op het commissiebesluit. “We zullen de officiële beschikking aanvragen.”