Judoka Jenny Gal wint bronzen plak

ROTTERDAM, 24 JULI. Jenny Gal heeft de vierde bronzen medaille voor Nederland op de Olympische Spelen gewonnen. In de strijd om de derde plaats versloeg de judoka gisteravond in de klasse tot 61 kilogram de Turkse Ilknur Kobas.

Bondscoach Cor van der Geest was apetrots na het optreden van Gal. Vooral omdat zijn pupil Claudia Zwiers een dag eerder ook al brons had gewonnen. “Voor Jenny had er zelfs meer ingezeten dan brons”, zei Van der Geest, die ook clubtrainer is van Gal en Zwiers. Toch toonde de coach zich tevreden: “Dit zijn de Olympische Spelen, jongen!”

Zijn pupillen lopen met hem weg. Ze accepteren dat Van der Geest schreeuwend en vloekend hun verrichtingen op de mat volgt. “Ik moet het beest in ze losmaken. Ik win en verlies met ze, ben erg bij ze betrokken”, zei de coach na de overwinning van Gal. Toen zijn pupil zich na de wedstrijd moest melden voor de dopingcontrole, riep Van der Geest: “We gaan piesen.”

De vrouwenbondscoach ging gisteravond niet naar de huldiging van Jenny Gal. Hij lag al vroeg in bed omdat de zus van Gal, Jessica, vandaag haar wedstrijden judoot. “Zij verdient ook mijn volledige aandacht. Als ik naar zo'n feest ga, kom ik in andere sferen. Maar ik wil scherp blijven tot de laatste snik.”

Op de vierde dag van de Olympische Spelen won de Nederlandse mannenvolleybalploeg ook zijn tweede wedstrijd. Rusland werd eenvoudig met 3-0 verslagen. De mannenhockeyploeg kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Groot-Brittannië: 2-2. Na twee gelijke spelen verloren de hockeysters hun derde duel. Zuid-Korea won met 3-1.

Bij het zwemmen eindigde de mannen-estafetteploeg in de finale 4x100 meter vrije slag als vijfde. Slotzwemmer Pieter van den Hoogenband noteerde een tijd van 48,29 seconden, achthonderdste boven het wereldrecord.