Italië gefascineerd door schandalen rond tv-shows

ROME, 24 JULI. De arrestatie van twee gevierde tv-presentatoren heeft Italië in de ban gebracht van een sappig zomerfeuilleton met een enorme lees- en kijkdichtheid, over de vraag of tv-sterren jonge meisjes hun bed inlokken of andersom.

Het parket van de Noorditaliaanse stad Biella gaat uit van de eerste hypothese. De populaire presentatoren Gigi Sabani en Valerio Merola, beide veertigers met een zeker charisma, worden beschuldigd van “vleselijk geweld” en het aanzetten tot prostitutie. Zij zouden minderjarige meisjes hebben verleid met beloftes over een plaatsje in hun tv-programma.

De discussie is op gang gebracht door Katia Duso, een aankomend sterretje dat een avond met Sabini mee naar huis was gegaan. Ze is naar de justitie gestapt met de klacht dat haar gastheer en mogelijke werkgever ineens losse handjes kreeg. Volgens haar verhaal is ze beledigd opgestapt en heeft daarna nooit meer iets van Sabini en zijn mooie praatjes gehoord.

Niet dit incident, maar andere - soortgelijke verhalen - hebben de interesse van de Italiaanse justitie voor tv-presentatoren gewekt. Sabini zou regelmatig meisjes uitgenodigd hebben voor nadere kennismaking. Als dat goed was gelopen, werden ze ook voorgesteld aan vrienden en kennissen. En, volgens de nieuwste aflevering van het feuilleton, aan buikige en bokkige politici - maar van hen zijn nog geen namen uitgelekt.

Sabini ontkende eerst alles, maar moest zwichten voor het bewijsmateriaal. In tranen vertelde hij in de Maurizio Costanzo Show, het bekendste praatprogramma in Italië, dat hij inderdaad vaak op stap was geweest met meisjes die hoopten op een aanbeveling, op een plaatsje in zijn tv-programma. Maar hij vond dat justitie er te zwaar aan tilde dat hij sommige meisjes heeft 'doorgespeeld' aan mensen in zijn omgeving.

Valerio Merola vindt dat de betrokken officier van justitie overdrijft en “aan anderen zijn eigen moraal probeert op te leggen”. Hij heeft nooit één meisje tegen haar zin meegenomen, zegt hij. De meisjes die via hem op een tv-carrière hopen, zijn zelfstandig genoeg om te weten wat ze willen. Had Sophia Loren ook niet gekozen voor een producent tot echtgenoot?

Het onderzoek verloopt niet helemaal zoals justitie had gehoopt. Een belangrijke getuige, de 23-jarige Raffaella Zardo, zegt dat de betrokken officier van justitie de zaak uit zijn verband trekt. Ook Rafaella heeft haar avondje met Sabini gehad - “Ik droomde als meisje van dertien al van hem” - maar zij heeft Sabini noch Merola tegen iemand horen zeggen dat ze “lief voor anderen moesten zijn”. Een andere actrice, Cinzia Roccaforte, zegt dat Merola te knap is om meisjes onder druk te moeten zetten. Ze komen toch wel.

Deze affaire fascineert de Italianen heel wat meer dan het debat over de begroting of over de toekomst van het kabinet. Dankbaar vullen de kranten hun komkommerpagina's ermee. In vraaggesprekken en reportages wordt onbevangen en zonder gêne de wereld van aankomende tv-sterren onder de loep genomen. “In deze omgeving kan je twee wegen nemen”, zegt de 19-jarige Elena tegen journalisten die audities voor de commerciële zender Canale 5 bijwonen. “Die van het bed en die van de volharding en de intelligentie.”

Zij vertelt de laatste weg te kiezen. Volgens de casting-director van de tv-zender, Gianna Tani, geldt dat voor de meeste meisjes die bij haar op auditie komen. Wie de weg van het bed kiest, zorgt ervoor het nummer van de zaktelefoon van een producent te pakken te krijgen. Laconiek vervolgt Tani: “Ik zeg alleen maar dat je 'via het bed' goed moet opletten meteen het goede te pakken, anders loop je het risico er zeker tien te moeten aflopen.”

Er zijn overigens ook genoeg jonge mannen die hopen op een slaapkamercarrière. Valentina Conti, een jonge en veelbelovende casting-director voor filmregisseurs, vertelt dat zij regelmatig “verdacht veel” complimentjes krijgt van acteurs die op die manier hopen op een rol.

Mara Venier, de meest-geliefde showvrouw van de staatsomroep RAI, zegt dat haar antwoordapparaat wordt overspoeld met amoureuze ontboezemingen. “Allemaal jongens van achttien of jonger die assistent willen worden. Er zijn heel wat jongeren die mij het hof hebben gemaakt, maar dat ging niet om mijzelf, helaas”, vertelt Venier, schalks lachend. “Iemand van twintig verliest heus zijn hoofd niet voor een veertiger als ik.”

De eerste afleveringen van dit zomerfeuilleton zijn ontvangen met een mengeling van geamuseerdheid en voldoening over de arrestatie van Sabini en Merola. Maar dat veranderde, in elk geval binnen de tv-wereld zelf, in ongeloof en verontwaardiging toen justitie een van de bekendste programmamakers van Italië, Gianni Boncompagni, liet weten dat hij ook werd verdacht.

In zekere zin was dit onvermijdelijk. Boncompagni, dik in de zestig, heeft jarenlang een razend populair dagelijks tv-programma gemaakt met tientallen zingende en dansende lolita's, meisjes van rond de zestien met korte rokjes en strakke truitjes.

“Dat was natuurlijk een programma voor voyeurs”, zegt de 23-jarige Alessia Di Francesco, die ook met Boncompagni heeft gewerkt. Ze vertelt dat ze Boncompagni niet mag, maar neemt hem toch in bescherming. Hij nam wel voor de gezelligheid meisjes mee naar huis, vertelt Di Francesco, maar heeft nooit misbruik van hen gemaakt. Gelegenheid was er genoeg. “Ambitieuze moeders stonden bij hem op de stoep met hun dochters, in de hoop op een plaatsje in de groep.”

Ook anderen zeggen dat justitie zich vergist met Boncompagni. Voor de ster van zijn programma, Ambra Angiolini, is het net alsof de paus wordt beschuldigd. Boncompagni troonde tussen 200 jonge meisjes, maar heeft nooit iemand onheus bejegend, aldus Ambra, die het idool is van miljoenen Italiaanse tieners.

Niet dat rondom dat programma niets is gebeurd, maar veel betrokkenen zeggen dat het daarbij meer gaat om de wet van vraag en aanbod.

Cameramensen en assistent-regisseurs bijvoorbeeld, werden 'te hulp geroepen' in de hoop op een close shot, een opname van dichtbij van het gezicht. “Je moet eens naar de repetities gaan om die meisjes te zien”, zegt de 34-jarige actrice Isabella Ferrari, die zestien jaar geleden een verhouding heeft gehad met Boncompagni. “Ze doen van alles om te provoceren. Het lijkt wel een markt.”

Ferrari heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een aantal feministische kwesties, maar kiest hier de kant van de man.

Een groot deel van de beschuldigingen is volgens haar niet meer dan “ranzig moralisme”. “Hoe kan je je verdedigen tegen die meisjes, die eerst van alles doen om een rolletje te krijgen en daarna, om bekend te worden, ook nog de kaart van de rechter uitspelen?” Het feuilleton wordt vervolgd.

    • Marc Leijendekker