Huis bruskeert Europa inzake Libië en Iran

WASHINGTON, 24 JULI. Ondanks protesten van Europese bondgenoten heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gisteravond een wet goedgekeurd en doorgestuurd naar het Witte Huis die buitenlandse investeerders in de olie-industrie van Libië en Iran straft.

De sanctiewet is vorige week al aanvaard door de Senaat. Zij stipuleert onder meer dat president Bill Clinton minimaal twee uit een lijst van zes sancties moet toepassen tegen buitenlandse bedrijven die in één jaar 40 miljoen dollar of meer investeren in de olie-industrie van Libië of Iran. De president moet volgens de wet dezelfde sancties toepassen tegen buitenlandse ondernemingen die het VN-embargo schenden inzake de levering van wapens, vliegtuigen en olieraffinage-uitrusting aan Libië. De Amerikaanse president heeft echter de mogelijkheid sancties tegen buitenlandse bedrijven uit te stellen als die afkomstig zijn uit landen die hebben ingestemd met 'substantiële maatregelen, waaronder economische sancties' om te voorkomen dat Libië en Iran wapens verkrijgen en/of terrorisme bedrijven.

Evenals de recente Amerikaanse wet die zich richt tegen buitenlandse bedrijven die zaken doen op Cuba, leidt ook de nieuwe sanctiewet tegen Libië en Iran tot protesten van de Europese Unie, Canada en Mexico. Met name Europese ondernemingen hebben aanzienlijke belangen in Libië en zijn voornemens meer te gaan investeren in Iran. “Er bestaat geen twijfel over dat de Iran/Libië-wet een extreem geval van extraterritoriale wetgeving vertegenwoordigt”, zei ambassadeur Hugo Paemen van de Europese Unie gisteren in Washington. “De Unie bezint zich nu op tegenmaatregelen om haarburgers en bedrijven te beschermen.”

Het Witte Huis heeft er geen geheim van gemaakt dat het liever een wet had gezien die nieuwe investeringen in Libië niet bestraft. Een medewerker van Clinton zei tegen het persbureau Reuter te verwachten dat de president snel zal besluiten over de nieuwe wet. Die werd in ongewoon snel tempo door het Huis aanvaard. Voorzitter Benjamin Gilman van de Huis-commissie voor internationale relaties verklaarde deze voortvarendheid door te verwijzen naar “de groeiende mogelijkheid van een terroristische actie tegen TWA-vlucht 800 nog maar zes dagen geleden”.

De nieuwe sanctiewet richt zich niet tegen al bestaande buitenlandse investeringen in Libië en Iran. Tot de sancties die de Amerikaanse president in stelling moet brengen tegen in genoemde landen investerende bedrijven behoren: geen Amerikaanse exportvergunning om goederen te ontvangen; en geen toestemming om goederen naar de VS te exporteren. (Reuter, AP)