Hongerstaking in Turkije escaleert

ISTANBUL/STUTTGART, 24 JULI.De Turkse regering heeft de “controle verloren” over drie grote gevangenissen in Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Justitie, Sevket Kazan, gisteren gezegd in het parlement. Vanmorgen is opnieuw een Turkse hongerstaker overleden, de derde sinds zondag. De dode, de 35-jarige Ilginc Ozkeskin, zat een straf uit wegens lidmaatschap van een verboden linkse groepering.

In Turkije wordt algemeen verwacht dat de komende dagen nog meer hongerstakers, die al sinds begin mei hun actie voeren voor verbetering van de levensomstandigheden in de gevangenissen, zullen overlijden. Volgens de Turkse minister is het onmogelijk de hongerstakers tegen hun wil voedsel toe te dienen omdat andere gevangenen het personeel van de detentiecentra verhinderen de cellen van de hongerstakers binnen te gaan.

Volgens de minister, zelf lid van de religieus-fundamentalistische Welvaartspartij die sinds kort deel uitmaakt van de regering, heeft de vorige Turkse regering de controle over drie grote gevangenissen in Turkije, twee in Istanbul en een in Ankara, verloren. Volgens Sevket Kazan werden de drie gevangenissen onder vorige regeringen tot “opleidingscentra” voor terroristen. “Gedetineerden die veroordeeld zijn wegens terrrorisme hebben draagbare telefoons en faxapparaten”, aldus de minister tot het parlement.

Over heel Turkije nemen naar schatting 1.900 gedetineerden in 33 gevangenissen deel aan de hongerstaking. Van hen weigeren tweehonderd gevangenen alle voedsel, zelfs suikerwater. De overigen weigeren alleen vast voedsel.

In Duitsland worden sinds enkele dagen aanslagen geleegd op Turkse doelen, naar wordt aangenomen ter ondersteuning van de hongerstakers. In Asperg stichtten onbekenden vandaag brand in een ontspanningscentrum van de Turkse gemeenschap. In een voorstad van Stuttgart werd het magazijn van een door Turken geleide meubelwinkel in brand gestoken.

(AP, AFP, Reuter)