Historisch goud voor turnsters Amerika

ATLANTA, 24 JULI. Voor de turnvrouwen van de Verenigde Staten was het gisteren in het Georgia Dome een historische dag. Voor het eerst in de geschiedenis van het olympische vrouwenturnen veroverden ze goud in het landenklassement. Rusland won zilver. Roemenië, dat in 1984 in Los Angeles voor het laatst eerste was, moest genoegen nemen met de derde plaats.

Kerri Strug, één van The Magnificent Seven van coach Bela Karolyi, forceerde met de laatste sprong van de wedstrijd de Amerikaanse overwinning. Ze scoorde 9,712, net genoeg voor het goud. De turnster blesseerde bij de landing haar linkerenkel dusdanig dat ze per brancard de zaal werd uitgedragen. Het maakte de show voor de 39.000 toeschouwers nog emotioneler.

De dramatiek vond zijn hoogtepunt bij de prijsuitreiking. Strug kon nog steeds niet op eigen benen staan. Karolyi, ooit de grote man achter de Roemeense Nadia Comaneci, droeg haar persoonlijk naar het podium. Op één voet huppelde de 18-jarige vervolgens mee met haar ploeggenoten in de ereronde. Meteen daarna vertrok ze naar het ziekenhuis. Onderzoek wees uit dat de blessure aan de enkel meeviel. Een lichte beschadiging van de banden, maar het is twijfelachtig of Strug kan deelnemen aan het individuele toernooi.

De Amerikanen, aan de finales begonnen met een voorsprong van slechts 0,127 op Rusland, maakten van het begin duidelijk dat het hun avond moest worden. Zelfs op de brug-ongelijk, normaal één van hun mindere onderdelen, wisten ze van geen wijken.

Toch kwamen de Russen op het slotonderdeel dichterbij. Bij haar eerste sprong blesseerde Strug zich al aan haar enkel. “Moet ik nog een poging wagen”, vroeg ze aan haar coach. “Ik weet het niet”, zei Karolyi. Maar het moest toch en Strug gehoorzaamde. “Een ongelooflijke prestatie van de ploeg”, zei de Amerikaanse team-captain nadat de tweede sprong van Strug goed bleek voor goud. De Amerikanen behaalden 389,225 punten, Rusland kwam uit op 388,404. De score van Roemenië bedroeg 388,246 punten.(DPA, Reuter)