Geroyeerde CD'er begint eigen partij

UTRECHT, 24 JULI. Het geroyeerde lid van de Centrumdemocraten, M. De Regt, gaat een eigen partij oprichten met de voorlopige naam 'De Conservatieven'. De Regt maakte dit gisteravond in het programma Nova bekend. De Regt was raadslid voor de CD in Utrecht en medewerker van de Tweede Kamerfractie. Het dagelijks bestuur van de CD besloot hem maandag te royeren.

Partijleider Janmaat verdenkt De Regt ervan te zijn betrokken geweest bij ruim tachtig telefonisch bedreigingen aan het adres van de Rotterdamse wethouder H. Simons (PvdA), eerder dit jaar.

Deze bedreigingen zouden zijn gedaan uit de fractiekamer van een andere extreem-rechtse partij, CP'86, onder leiding van het Rotterdamse raadslid M. Freling. De vriendin van De Regt zou met een smoes het geheime telefoonnummer van de wethouder hebben achterhaald, waarna de bedreigingen zouden zijn begonnen. Janmaat schrijft in een brief aan De Regt dat deze “zijn invloed had dienen aan te wenden om dat te voorkomen”.

De Regt werd lange tijd beschouwd als coming man in de CD. In 1983 werd hij actief voor de Centrumpartij, die later splitste in CD en CP'86. In 1994 werd De Regt gekozen in de Utrechtse raad. Vorig jaar baarde hij opzien met racistische uitlatingen bij de begrotingsbehandelingen.