Garzarelli laat markten sidderen

NEW YORK, 24 JULI. Elaine Garzarelli sprak en de markten sidderden. Beursgoeroe Garzarelli zei gisteren dat haar indicators op negatief stonden en daarom het advies gaf te verkopen. Prompt daalde het Dow Jones-gemiddelde en gingen de koersen op de elektronische schermenbeurs Nasdaq naar beneden.

Garzarelli denkt tevens dat de aandelenkoersen, gemeten aan de brede Standard & Poor's 500 Index, 15 tot 25 procent kunnen dalen. Op dit moment staat die index op 626 na eerder dit jaar een hoogte van 678 te hebben bereikt. Gisteren daalde de S&P 500-index 6,9 punten. Volgens Garzarelli kan het niveau tot ongeveer 510 tot 577 zakken.

Garzarelli, die in 1987 en 1989 de grote crash en de minicrash correct voorspelde, gebruikt veertien indicatoren. Als deze een niveau hebben boven de 30 procent is alles in orde. In april bijvoorbeeld stond de Garzarelli-index nog op 48,5. Gisteren zei ze dat hij nu gedaald was tot 28,5 procent. Elke stand onder de 30 betekent verkopen en Garzarelli raadt beleggers dan ook aan hun geld in contanten te houden.

Garzarelli werkte tot twee jaar geleden bij Lehman Brothers, maar is inmiddels voor zichzelf begonnen. Voor Wall Street sprak het orakel Garzarelli niet in raadsels. De Dow ging gistermiddag om twee uur acuut in de min en ook de Nasdaq maakte een duik. Uiteindelijk sloot de Dow Jones 44 punten of 0,8 procent lager op 5346 en de Nasdaq, een elektronische beurs met veel technologienoteringen, eindigde 32 punten, of 3 procent, lager op 1048. De Nasdaq vestigde twee maanden geleden een record omstreeks de 1250 en heeft nu al een correctie doorgemaakt van 16 procent. Zwaar getroffen gisteren werden Microsoft, Intel, Cisco Systems en Sun Microsystems, technologiefondsen die deze en vorige week notabene beter dan verwachte resultaten bekendmaakten.

Van de uiterst negatieve stemming op Nasdaq werd ook de New York Stock Exchange zenuwachtiger. AT&T en IBM bijvoorbeeld verloren opnieuw en AT&T staat nu op 50, 28 procent lager dan aan het begin van dit jaar. IBM eindigde gisteren op 90, dertig procent lager dan de 128 van dit voorjaar. De Dow-Jonesfondsen leden vooral in de afgelopen weken grote verliezen. Toch spreken de meeste analisten van een correctie en verwachten ze geen crash of een langdurige periode van stagnatie.

Garzarelli's geheim: de 14 factoren die Garzarelli op haar eigen manier waardeert en in een index onderbrengt zijn:

1. Winst- en omzetcijfers;

2. Industriële produktie-indicator;

3. Een functie van de index van toonaangevende indicatoren;

4. Vrije reserves;

5. Rendement van schatkistpapier met looptijd van 3 maanden;

6. Rendement van schatkistpapier vs. disconto;

7. Rente-indicator;

8. Rendementscurve;

9. Geldvoorraden;

10. Geldvoorraden vs. economie;

11. Rendement op vermogen in verhouding tot rentestanden;

12. Koers/winst-verhoudingen;

13. Kasreserves;

14. Aantal bullish beleggingsadviseurs.

    • Lucas Ligtenberg