'ETA-aanslag voorkomen' door drie arrestaties

MADRID, 24 JULI. De Spaanse politie heeft vanochtend drie leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd die verdacht worden van het beramen van een grote aanslag in het kader van de zogeheten zomercampagne van de organisatie. De Spaanse politie sluit niet uit dat de bomaanslagen van de afgelopen weken in de zuidelijke en oostelijke toeristengebieden eveneens door de drie aangehouden ETA-leden werden gepleegd.

De arrestanten, twee mannen en een vrouw, waren volgens verklaringen van de politie bezig met het voorbereiden van een grote aanslag, morgen, in Santiago de Compostela. Het ETA-terreurcommando werd ingerekend in Pontevedra. Bij de arrestanten werd een grote hoeveelheid explosieven en wapens aangetroffen.

Minister Jaime Mayor Oreja (Binnenlandse Zaken) verklaarde vanochtend voor de Spaanse radio dat de aanslag zou worden uitgevoerd op het feest van de apostel Santiago, de schutspatroon van Santiago de Compostela en Galicië. Het precieze doelwit van de aanslag is nog onduidelijk.

De arrestatie vormt een nieuwe slag voor de ETA, nadat gisteren de Franse politie reeds een aantal arrestaties verrichtte. In Frankrijk werd onder meer de nummer drie van de organisatie, Julían Achurra, opgepakt. Hij geldt als de verantwoordelijke voor de wapenlogistiek binnen de ETA en wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de verijdelde aanslag op koning Juan Carlos, vorige zomer. De Franse politie arresteerde nog zes andere leden van de ETA, onder wie een van de hoofdverantwoordelijken voor de Franse tak van de organisatie.

Ondanks de arrestaties houden de Spaanse autoriteiten rekening met voortgaande ongeregeldheden. Jon Idigoras, woordvoerder van Herri Batasuna (HB), de politieke tak van de ETA, riep gisteren aanhangers op de straat op te gaan en een “hard” antwoord te geven op de recente acties van politie en justitie. Idigoras doelde vooral op het besluit van de Spaanse Hoge Raad in september het 25 man sterke bestuur van de partij te horen op verdenking van “medewerking aan een misdadige organisatie”. Het bestuur van Herri Batasuna heeft verklaard niet vrijwillig voor de rechter te zullen verschijnen.

De spanningen in Baskenland zijn de afgelopen dagen verder opgelopen door het voornemen van de centrale regering in Madrid en het Baskische regiobestuur videocamera's te installeren.

    • Steven Adolf