Estafette-zwemmers vijfde in recordtijd

ROTTERDAM, 24 JULI. De Nederlandse zwemequipe heeft gisteren opnieuw uitstekend gepresteerd. De mannen-estafetteploeg eindige in de finale van de 4x100 meter vrije slag op de vijfde plaats. Pie Geelen, Mark Veens, Martin van der Spoel en Pieter van den Hoogenband verbeterden bovendien het nationale record dat ze eerder op de ochtend in de series al hadden gezwommen: 3.19,02 tegen 3.20,16.

De Verenigde Staten wonnen goud in 3.15,51, Rusland werd tweede, Duitsland derde.

De tijd in de series was al een aanzienlijke verbetering van de recordtijd die een jaar geleden bij het EK in Wenen werd gezwommen. Toen, met Tim Hoeymans in plaats van Van der Spoel, tikte slotzwemmer Van den Hoogenband aan in 3.22,38.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van het olympische zwemmen dat Nederland in de finale van de 4x100 meter vrije slag voor mannen was vertegenwoordigd. Alle vier Nederlandse zwemmers stegen in de eindstrijd boven zichzelf uit, maar het was opnieuw Van den Hoogenband die voor de meest opvallende prestatie zorgde. De 18-jarige scholier, die eerder vierde was geworden op zowel de 100 als 200 meter vrije slag, noteerde een tijd-met-vliegende-start van 48,29 seconden, slechts achthonderdste boven het wereldrecord van de Rus Popov. “Het is echt ongelooflijk wat me hier allemaal overkomt”, zei Van den Hoogenband na de finale.

“Een wereldrecord komt steeds dichterbij”, meende zijn clubtrainer Jacco Verhaeren. “Pieter mist alleen nog de kracht, de explosiviteit bij het starten en keren. Bovendien zijn z'n concurrenten ook allemaal zo'n drie, vier jaar ouder.”