Eerste nederlaag voor hockeysters

ROTTERDAM, 24 JULI. Het Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft de eerste nederlaag geleden in het olympisch toernooi. Na gelijke spelen tegen de Verenigde Staten (1-1) en Groot-Brittannië (1-1) verloor de ploeg van bondscoach Tom van 't Hek gisteren met 3-1 van Zuid-Korea. Eerder op de dag speelde de mannenploeg in groep B met 2-2 gelijk tegen Groot-Brittannië.

Na een doelpuntloze eerste helft sloegen de Zuidkoreaanse hockeysters na rust toe. Binnen vier minuten keek Oranje tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van Chang en Cho. Wietske de Ruiter scoorde in de 61ste minuut uit een strafcorner. Het doelpunt van de aanvoerster betekende pas de tweede uit zeventien korte hoekslagen die Nederland tot dusverre mocht nemen. Chang bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 3-1 na een keepersfout van Jacqueline Toxopeus.

Ondanks de kansloze nederlaag was Van 't Hek na afloop niet ontevreden, mede gelet op de fysieke problemen van zijn speelsters in de hitte van Atlanta. “Wij speelden bewonderenswaardig”, vond de bondscoach. “Zeker na de 0-2. We kwamen nog sterk terug, hoewel de pijp toen al leeg was. We kregen zelfs nog zoals mijn vriend Van Gaal dat placht te noemen drie, vier mogelijkheden.”

Na drie speelronden bezet Nederland de zesde plaats in het tussenklassement. Daarmee lijkt de ploeg uitgeschakeld voor een plaats in de finale. De Europees kampioen speelt de komende dagen achtereenvolgens tegen Duitsland, Argentinië, Spanje en koploper Australië. “We moeten eerlijk zijn: meer dan brons zit er niet in. We moeten vijf, zes punten halen om zeker te zijn van de strijd om het brons. Dat wordt al lastig”, aldus Van 't Hek.

De mannenploeg kon gisteren evenmin imponeren. Bij rust was de stand 1-1 door doelpunten van Floris Jan Bovelander (strafcorner) en een rake strafbal van Russel Garcia. In de tweede helft nam Nederland opnieuw de leiding. Marc Delissen benutte een strafbal. Vlak voor tijd bracht supersub en strafcornerspecialist Calum Giles de stand opnieuw in evenwicht. Het was de derde treffer van de 23-jarige speler van Havant, die alleen in het veld komt zodra Groot-Brittannië een strafcorner mag nemen.