Damrak keldert twee procent in reactie op VS

AMSTERDAM, 24 JULI.Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de belangrijkste aandelenkoersen vanmorgen met gemiddeld ruim twee procent gekelderd. Alleen het aandeel Polygram wist zich te handhaven, dankzij een lichte winststijging over het eerste halfjaar die vanmorgen bekend werd gemaakt.

AMSTERDAM Het AEX koersgemiddelde van de 25 belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 11,06 punten (2,1 procent) op 514,35 punten. “Toen wij gisteren in Amsterdam sloten, stond Wall Street nog op een winst van 15 punten”, zegt een handelaar. “Maar de Dow Jones eindigde met een verlies van 44 punten. Dat is zestig punten verschil. Daar komt de lagere dollar nog bij. Amsterdam moest vanmorgen wel reageren.”

Koninklijke Olie verloor 2,70 gulden op 250,50 gulden. Akzo Nobel en DSM noteerden respectievelijk 3,50 gulden en 3,10 gulden lager op 182,50 gulden en 146,50. Opvallende slachtoffers waren ook Nutricia dat 4,50 gulden verloor op 170,70 gulden en Randstad dat 4,10 gulden inleverde op 120,40.

Polygram maakte vanmorgen bekend dat de winst in de eerste helft van dit jaar met iets minder dan een procent is gestegen tot 272 miljoen gulden. Beleggers in het muziek- en filmconcern toonden zich met deze resultaten uiterst tevreden. Tegen de trend in boekte het aandeel Polygram een winst van 1,50 gulden op 89,90.

In contrast met de stemming op de aandelenmarkt waren de bewegingen op de obligatiemarkt. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie noteerde omstreeks het middaguur 20 basispunten hoger op 96,65 punten. Het rendement op deze obligatie, de lange rente, daalde tot 6,31 procent.

Door de aanhoudende koersverliezen op Wall Street houdt de druk op de dollarkoers aan. Op de valutamarkt van Amsterdam opende de Amerikaanse munt vanmorgen op een koers van 1,6680 in vergelijking met een slotkoers van 1,6710 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren weer fors ingeleverd. Het Dow Jones koersgemiddelde voor de dertig belangrijkste aandelen eindigde de dag 44,39 punten lager op 5346,55 punten. Vrijdag was Wall Street al 37,35 punten lager gesloten en maandag volgde een verlies van nog eens 35,88 punten.

De Dow Jones maakte gisteren in de eerste uren van de handel een sprong omhoog, in reactie op goede resultaten van Amerikaanse bedrijven. De luchtvaartmaatschappij United Airlines presenteerde het beste tweede-kwartaalresultaat in haar zeventigjarig bestaan en ook het voedingsmiddelen- en tabaksconcern RJR Nabisco overtrof met haar cijfers de verwachtingen van analisten. De positieve stemming die voortvloeide uit de goede cijfers kwam ten einde toen het gerucht de markt bereikte dat de gezaghebbende marktanaliste Elaine Garzarelli verwacht dat de Amerikaanse aandelenmarkt een correctie van vijftien tot twintig procent te wachten staat. De mening van Gazarelli telt, omdat zij in 1987 de beurskrach voorspelde.

TOKIO De beurs van Tokio is geconfronteerd met de sterkste koersval van dit jaar. De Nikkei graadmeter voor de 225 belangrijkste aandelen op de beurs van Tokio sloot 532,66 punten (2.52) procent lager op 20.631,03 punten.

Handelaren verwachtten dat vooral Amerikaanse pensioenfondsen zich verder van de Japanse markt terugtrekken. “Ze kijken na het verlies in New York nu kritisch naar hun posities in Tokio”, aldus een handelaar.