Cuba houdt nijpend tekort aan medicijnen

HAVANA, 24 JULI. Cuba heeft in de eerste helft van dit jaar een behoorlijke economische ontwikkeling doorgemaakt, maar de economische problemen blijven groot. De groei van de economie kwam uit op 9,6 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft vice-president Carlos Lage gisteren laten weten.

Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de elf miljoen bewoners van het Middenamerikaanse eiland nog niet hoeven te rekenen op een verbetering van hun levensstandaard. Aan levensmiddelen en medicijnen blijft voorlopig een tekort bestaan.

Ook het deviezentekort is nijpend. De leningen die Cuba afsluit hebben een korte looptijd met een rente die 30 procent boven de internationale normen ligt. Het tekort aan deviezen vormt in de ogen van Lage momenteel het grootste probleem van het land.

De vice-president schreef de groei in het eerste half jaar voornamelijk toe aan de hogere suikeroogst. Die bracht in de periode november-juni 4,4 miljoen ton op, ruim eenderde boven het dieptepunt van 3,3 miljoen ton in het jaar ervoor. Verder groeide de toeristenindustrie fors. Het aantal vakantiegangers dat het eiland bezocht nam met bijna de helft toe tot weinig minder dan een half miljoen.

Lage erkende dat de Helms-Brutonwet van de Verenigde Staten die gericht is op een verscherping van de economische strafmaatregelen tegen Cuba de problemen vergroot. (KRF/AFP/DPA/ANP)