Actie Japan voor controle van voedsel

SAKAI, 24 JULI. De Japanse premier Ryutaro Hashimoto heeft vandaag zijn regering met spoed bijeengeroepen om maatregelen te nemen tegen de grote voedselvergiftiging die het land steeds meer in haar greep krijgt. Zeven Japanners zijn inmiddels aan de gevolgen van de besmetting door de bacterie E. coli 0157 overleden.

Gisteren stierven een tienjarig meisje en een 85-jarige vrouw wegens besmetting met de bacterie. Meer dan achtduizend Japanners zijn inmiddels besmet. Hashimoto zei vandaag dat de epidemie “zich heeft verspreid over de hele natie” en een “nationale kwestie” is geworden, die moet worden bestreden met spoedmaatregelen.

“We zullen de veiligheid van voedselvoorraden voor augustus grondig inspecteren, wanneer de voedselvergiftiging haar traditionele piek bereikt. Ik geloof dat er mensen zijn die bang zijn om besmet te worden door deze massale epidemie. Ik raad hun aan niet te aarzelen de dichtstbijzijnde arts te raadplegen, waar ze onderzocht kunnen worden”, aldus Hashimoto.

Een landelijke warenhuisketen heeft inmiddels alle rund- en paardenvlees dat speciaal bestemd is voor rauwe consumptie uit de handel genomen. De verkoop van vlees is de laatste week als gevolg van angst voor besmetting met tien procent gedaald. Het tienjarige slachtoffertje dat gisteren stierf was een van de patiënten in de stad Sakai, waar de besmetting desastreuze vormen aan heeft genomen. Meer dan tien procent van de leerlingen van lagere scholen is besmet. Het meisje is het eerste dodelijke slachtoffer in de stad. De burgemeester van Sakai heeft publiekelijk zijn “spijt” betuigd over het overlijden van het meisje. In de pers neemt de kritiek toe op de gebrekkige maatregelen die de stad heeft genomen.