Aandelen wereldwijd opnieuw fors omlaag

AMSTERDAM, 24 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen opnieuw forse verliezen geïncasseerd. Het AEX koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen was omstreeks het middaguur gedaald met 11,06 punten (2,1 procent) op 514,35. Daarmee is alle koerswinst sinds 13 maart van dit jaar weggevaagd.

Zwaarder nog was de klap vanmorgen voor de beurs van Japan waar de Nikkei-index 532,66 punten (2,52 procent) lager eindigde op 20.631,03 punten, het grootste verlies van dit jaar.

Met de daling liet het Damrak zich vanmorgen opnieuw meeslepen in het kielzog van Wall Street, waar de Dow Jones-graadmeter voor de dertig belangrijkste aandelen gisteren 44,39 punten lager sloot op 5346,55 punten, na een prognose van beursgoeroe Elaine Garzarelli dat de koersen nog met meer dan 15 procent kunnen dalen.

De AEX-index handhaafde zich gisteren redelijk met een verlies van 0,21 punten op 525,41, omdat Wall Street bij sluiting van de Amsterdamse beurs, gisteren om 16.30 uur, nog een winst van ongeveer 15 punten liet zien. Na sluiting van het Damrak stortten de koersen op Wall Street ineen en deze correctie speelde vanmorgen een belangrijke rol in de verliezen op de Amsterdamse beurs. In tegenstelling tot de aandelenmarkt liet de obligatiemarkt in Amsterdam een stijging zien.

Alleen Polygram, dat vanmorgen voor opening van de Europese beurzen een kleine winststijging bekendmaakte, wist zich vanmorgen te handhaven. Philips kon niet profiteren van de goede cijfers van haar dochteronderneming en leverde 90 cent in op 48,70 gulden. Opmerkelijk was de koersdaling van Koninklijke Olie, dat ondanks de winstgroei die de Amerikaanse dochter Shell Oil gisteren bekendmaakte, 2,70 gulden verloor op 250,50 gulden. In Londen stond de FTSE-index, na gisteren nog driekwart procent hoger te zijn gesloten, vanmorgen op 1,36 procent verlies. Parijs won gisteren 1,12 procent, maar verloor vanmorgen 1,75 procent en Frankfurt, dat gistsren al 0,3 procent lager sloot voegde daar vanmorgen een verlies van 0,86 procent aan toe.