Vlieghuis overtreft zichzelf met brons

ROTTERDAM, 23 JULI. Op de eerste twee dagen van de Olympische Spelen waren de prestaties van de Nederlandse zwemploeg al uitstekend, afgelopen nacht volgde het voorlopige hoogtepunt. Kirsten Vlieghuis won in het Georgia Tech Aquatic Center in Atlanta brons op de 400 meter vrije slag in 4.08,70, een nieuw Nederlands record. Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrije slag en de vrouwen estafetteploeg op de 100 meter vrije slag vielen met vierde plaatsen net buiten de prijzen.

Vlieghuis, die de oude, uit 1977 daterende nationale toptijd van Annelies Maas met precies zeventiende van een seconde verbeterde, was zelf nog het meest verrast door haar derde plaats. “Eigenlijk heb ik nooit aan een medaille gedacht. Toen ik had aangetikt en omkeek, dacht ik: hè, ik derde?”

De 20-jarige zwemster van PSV had zich ook met de derde tijd voor de finale geplaatst. In de eindstrijd moest ze Michelle Smith uit Ierland (4.07,25) en Dagmar Hase uit Duitsland (4.08,50) voor laten gaan. De Ierse, echtgenote van en getraind door oud-discuswerper Erik de Bruin, had eerder al goud gewonnen op de 400 meter wisselslag. Carla Geurts tikte in de finale als zesde aan.

Na afloop van haar bronzen race bedankte Vlieghuis Geurts nadrukkelijk. De nummer twee van het EK van vorig jaar, die in de baan naast Vlieghuis zwom, ging zeer voortvarend van start in de olympische finale. De eerste 100 meter legde ze als snelste af in precies één minuut. “Carla bracht me in het goede ritme”, zei Vlieghuis, die net tekort kwam om een bedreiging te vormen voor Smith en Hase.

Tegen de deelname van de Ierse aan de 400 vrij was door onder meer Amerika, Duitsland en Nederland tevergeefs geprotesteerd. De Ierse had zich officieel namelijk te laat ingeschreven voor deze afstand, maar het Internationaal Olympisch Comité wilde niets van de protesten weten.

Vlieghuis, die later deze week nog uitkomt op de 800 meter vrije slag, deed niet moeilijk over de te late inschrijving van Smith. “Op een toernooi als de Spelen moeten de besten gewoon meedoen. Michelle hoort daarbij en bewijst dat hier”, zei Vlieghuis, die vooral verbaasd en tevreden was over haar bronzen medaille.

Pieter van den Hoogenband eindigde op het koningsnummer van de zwemsport, de 100 meter vrije slag, als vierde. De 18-jarige scholier uit Eindhoven, die eerder al vierde was geworden op de 200 vrij, verbeterde in het kielzog van de Rus Alexander Popov, de Amerikaan Gary Hall en de Braziliaan Gustavo Borges zijn Nederlandse record opnieuw. Hij tikte aan na 49,13 seconden.

In de ochtend was het tijdens de series voor het eerst onder de 50 seconden gegaan: 49,73. Popov bleef olympisch kampioen in 48,74. Het verschil met Hall was miniem (48,81). Borges had 49,02 nodig.

De vrouwenestafetteploeg op de 100 meter vrij, bestaande uit Marianne Muis, Minouche Smit, Wilma van Hofwegen en Karin Brienesse, viel eveneens net buiten de prijzen. Het viertal eindigde als vierde in een nieuw Nederlands record van 3.42,40, bijna een volle seconde sneller dan de oude nationale toptijd die op de Spelen van 1988 werd gezwommen. De Verenigde Staten wonnen goud in 3.39,29, China zilver (3.40,48) en Duitsland brons (3.41,48).

Vlinderslagzwemmer Stefan Aartsen wist zich niet te plaatsen voor de finale op de 200 meter. In de B-finale eindigde hij op de vijfde plaats.