Twentse fysiotherapeuten bekritiseren bezuinigingen

ALMELO, 23 JULI. Zorgverzekeraar Oost-Nederland in Enschede heeft met zijn bezuinigingsbeleid een bom gelegd onder de regionale verenigingen voor fysiotherapie (RVVF) in Twente en Oost-Nederland. Dit zeiden fysiotherapeuten gisteren voor de rechtbank in Almelo. Hier hadden dertig fysiotherapeuten een kort geding aangespannen tegen de zorgverzekeraar.

Begin dit jaar kwam minister Borst (Volksgezondheid) met een maatregel, waarin de toepassing van fysiotherapie strakker aan banden wordt gelegd. Bovenop deze maatregel wil zorgverzekeraar Oost-Nederland een bedrag van 10,4 miljoen gulden bezuinigen op fysiotherapie. De zorgverzekeraar wil daartoe het contract met 35 fysiotherapeuten opzeggen en 150 (van de in totaal 450) anderen een kleiner contract aanbieden.

De bezuiniging is noodzakelijk, zo vindt Oost-Nederland, omdat er in de regio te veel geld wordt uitgegeven aan fysiotherapie. De verzekeraar verwijt de twee regionale verenigingen verder dat er ondoelmatig wordt gewerkt. Zo zouden er per klant meer behandelingen worden uitgevoerd dan landelijk als gemiddelde geldt.

De fysiotherapeuten menen dat de oorzaak voor het hogere aantal behandelingen ligt in de bevolkingsopbouw en in de aard van de werkzaamheden die in de streek verricht worden. Namens de fysiotherapeuten verwees advocaat Bergkamp gistermiddag naar eerder gehouden onderzoeken, die hebben aangetoond dat er in de streek meer zwaar werk wordt verricht dan gemiddeld in Nederland.

Volgens de advocaat zijn de plannen van Oost-Nederland rampzalig. Uitvoering ervan, zo zei hij, zal betekenen dat er wachtlijsten ontstaan en dat meer dan tienduizend patiënten zonder hulp komen te zitten.

Voor de rechtbank in Almelo eisten de fysiotherapeuten dat zorgverzekeraar Oost-Nederland zijn bezuinigingsplannen intrekt, er voor zorgt dat de behandeling van de eigen verzekerden door kan gaan en dat het overleg met de beroepsgroep wordt hervat. Volgens de advocaat is het vertrouwen van de fysiotherapeuten in zorgverzekeraar Oost-Nederland “helemaal geschonden”. Oost-Nederland zou uitgaan van “onwrikbare vooronderstellingen die niet op waarheid berusten”. Een bemiddelingspoging ter plekke, van rechtbankpresident mr. H. Inden, mislukte. De fysiotherapeuten willen dat Oost-Nederland eerst de plannen intrekt voor er opnieuw gesproken kan worden. Het kort geding gaat morgenmiddag verder.