Tweede nederlaag voor volleybalsters

ROTTERDAM, 23 JULI. De Nederlandse volleybalsters hebben afgelopen nacht de tweede nederlaag geleden in groep A. Voor 15.000 toeschouwers was de Verenigde Staten in vier sets te sterk voor de Europees kampioen: 12-15, 15-10, 17-16 en 15-7. Zaterdag verloor de ploeg van bondscoach Bert Goedkoop kansloos met 3-0 van China.

Door de tweede opeenvolgende nederlaag dreigt uitschakeling voor het Nederlandse team in het olympisch toernooi. Vier van de zes ploegen uit groep A plaatsen zich voor de volgende ronde. Japan, Zuid-Korea en Oekraïne zijn de volgende tegenstanders van Nederland. Goedkoop bleef optimistisch. “Die vierde plaats is wel haalbaar. Ik bespeur een opgaande lijn”, constateerde de bondscoach na afloop.

Tegen de Amerikanen liet de vaste formatie - Weersing, Machovcak, Fledderus, Brinkman, Visser en Boersma - een uitgelezen mogelijkheid onbenut om het gastland te verrassen.

Nederland begon sterk en won met agressief spel de eerste set met 15-12. In de tweede set sloeg Amerika in het volgepakte Omni-stadion terug. De thuisploeg won met 15-10.

In de derde set keek Nederland tegen een achterstand van zeven punten aan, maar kwam de ploeg terug tot 13-13 en werkte het bij 13-14 twee setpunten weg. Setwinst leek nabij, maar vijf setpunten bleven onbenut. Twee discutabele beslissingen van de Argentijnse scheidsrechter brachten de Verenigde Staten vervolgens op 17-15.

Het bleek het breekpunt in de wedstrijd. De vierde set ging met 15-7 verloren. “Dit is zeer teleurstellend”, oordeelde coach Bert Goedkoop na afloop over de nederlaag. “We hebben de kans op winst laten liggen. Goed gespeeld, maar nog steeds geen punten.”

Niettemin kon Nederland na afloop terugzien op een geslaagd herstel na de matte vertoning tegen China op de openingsdag van de Spelen. De ploeg maakte tegen de Aziatische ploeg een ongeïnspireerde indruk en leek ver verwijderd van de vereiste olympische vorm. Onder aanvoering van aanvoerster Cintha Boersma zette de selectie zich aan een serie groepsgesprekken.