Stamppot en hutspot

Met de open brieven van redacteur Quatremer van de Franse krant Libération en redacteur Hooghiemstra van NRC HANDELSBLAD op 15 juli, is treffend aangetoond dat de verschillen in (eet)cultuur in Frankrijk en Nederland niet te overbruggen zijn.

Mevrouw Hooghiemstra begrijpt dat niet, want zij probeert dat wel - wat typisch Nederlands is en wat potsierlijk. Immers, ter verdediging voert zij aan onze nationale gerechten, als stamppot en hutspot, enzovoort waarop we het zicht even kwijt waren door allerlei buitenlandse culinaire beïnvloeding. Maar, waartoe anders zijn onze nationale gerechten geschikt dan te dienen tot voeding, slechts bedoeld om de machine van brandstof te voorzien? Zou dat anders worden na hun herontdekking. Kom nou, wij blijven toch Nederlanders en worden nooit Fransen en zullen dus nooit eten als Fransen, ook niet met stamppot en hutspot.

    • F.W.S. Wolfers