Pyromaan in De Bilt stak al 27 auto's aan

DE BILT, 23 JULI. Een pyromaan heeft in De Bilt sinds mei vorig jaar 27 auto's in brand gestoken. Afgelopen weekeinde gingen opnieuw twee auto's in vlammen op. Het merendeel van de auto's werd onherstelbaar beschadigd. De politie heeft nog geen enkele aanwijzing omtrent de dader.

Drie jaar geleden werd De Bilt ook al opgeschrikt door een reeks autobranden. De dader daarvan is aangehouden. De man is nu opnieuw verhoord, maar hij had een deugdelijk alibi, aldus de politie.

De branden worden vooral tijdens de weekeinden gesticht; één keer zijn in een nacht zes auto's afgebrand. “Het leek toen alsof de dader voor de brandweer uit reed”, aldus een politiewoordvoerder.

Dit weekeind sloeg de pyromaan twee keer toe in dezelfde straat. Een half uur nadat de brandweer de restanten van een uitgebrande auto had verwijderd, moest zij opnieuw uitrukken.

In alle gevallen is het vuur aan de voorzijde van de voertuigen ontstaan, waarschijnlijk doordat brandend materiaal in de grille is gestoken. De politie gaat ervan uit dat de dader in zijn eentje opereert, zodat hij snel in de bosrijke omgeving kan verdwijnen.

Inwoners van De Bilt hebben eerder al een burgerinitiatief gevormd, waarbij ze s'nachts de wacht hielden, maar dat is inmiddels ingezakt. Autodealer J. Raasveld maakt zich geen zorgen. “Je kunt de hele dag bevreesd zijn, want er gebeurt tegenwoordig van alles. Je moet gewoon zorgen dat je zaak goed verzekerd is.”