Orient House

Normaliter is Caroline de Gruyter zeer goed op de hoogte van wat er speelt in de Arabische wereld. Daarom heeft het artikel in NRC HANDELSBLAD van 15 juli betreffende Orient House, mij verbaasd. Zij schilderde de drukte om het Orient House als rarigheid af. Terwijl zij als geen ander zou moeten weten hoe belangrijk symbolische waarden zijn in de Arabische wereld.

Het feit dat Orient House zijn vooraanstaande functie heeft verloren, is tekenend voor de manier waarop Israel de Palestijnen langzaam maar zeker uit bezet Oost-Jeruzalem dringen. Orient House mag op die manier misschien inderdaad 'niets meer' zijn dan een symbool, maar men kan ook stellen dat Orient House is geworden tot het toonbeeld van Israels politiek, om het Arabische Oost-Jeruzalem van de Westbank af te sluiten. Het is inderdaad een symbool geworden. Een symbool van enig Palestijns politieke aanwezigheid in Jeruzalem.

Het sluiten van Orient House betekent dat de Palestijnen naar hun aanspraak op Oost-Jeruzalem kunnen fluiten. Een symbolisch 'PLO-hoofdkwartier' zal daarom nog moeilijker te sluiten zijn, dan een gewoon parlementsgebouw. Israel moet zich voorbereiden op de heftige reacties die zullen volgen, op het lichtvoetig omgaan met zulke symbolen. Als er een Israelische vlag verbrand wordt, haalt men toch ook niet de schouders op en denkt: ach, het is maar een lapje stof dat daar brandt?

    • A. V.D. Bergen