Opnieuw Turkse hongerstaker overleden

ISTANBUL, 23 JULI. Vanmorgen is opnieuw een Turkse hongerstaker overleden. De hongerstaker, wiens naam nog niet is vrijgegeven, stierf in de Bayrampasa-gevangenis in Istanbul, aldus zijn advocaten.

Zondag overleed de vijfentwintigjarige hongerstaker Aygün Ugur. Deze zat in de Ümraniye-gevangenis in Istanbul een straf uit wegens zijn lidmaatschap van de verboden Turkse Communistische Partij TKP/ML.

In Izmir kwam het gisteren tot rellen naar aanleiding van de dood van de hongerstaker. Demonstranten gooiden daar bij de gevangenis met stenen naar de politie. De hongerstakers hebben gisteren gevraagd om een onderhoud met een delegatie van de Turkse regering om hun eisen te bespreken.

De indruk is dat er de komende dagen nog meer dodelijke slachtoffers zullen volgen, als de Turkse minister van Justitie, de religieus-fundamentalist Sevket Kazan, niet bereid is op de eisen van de hongerstakers, verspreid over zestien gevangenissen in Turkije, in te gaan. Meer dan twintig van de ruim tweehonderd hongerstakers verkeren in een kritieke toestand.

Behalve een verbetering van de omstandigheden in de strafinrichtingen dringen de hongerstakers ook aan op de sluiting van de beruchte gevangenis in Eskisehir, die sinds kort weer open is. Verder moeten politieke gevangenen in hun woonplaats in cellen worden geplaats. Nu worden linkse activisten onder het mom van plaatsgebrek naar strafinrichtingen in andere steden overgebracht.

De hongerstaking begon begin mei na de afkondiging van enkele decreten door de toenmalige minister van Justitie, Mehmet Agar, een voormalig hoofd van de politie. Deze was vooral aangesteld om de macht van illegale organisaties in de gevangenissen te breken. Gewapende aanslagen door leden van veelal extreem-linkse groeperingen zouden mede vanuit de gevangenis, waar het kader zit, worden voorbereid. De huidige minister van Justitie, Kazan, trok de decreten van zijn voorganger eerder deze maand in, maar de hongerstakers menen dat er nog steeds onvoldoende garanties zijn voor een algemene verbetering van hun situatie. (AP, Reuter)