Opgravingen massagraf bij Srebrenica

NOVA KASABA, 23 JULI. Onderzoekers van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië zijn in het Bosnisch-Servische plaatsje Nova Kasaba begonnen met het delven van een massagraf met naar verwachting 1.500 tot 2.500 lijken.

Nova Kasaba ligt ongeveer 30 kilometer ten noordwesten van Srebrenica, de voormalige moslim-enclave in Bosnisch-Servisch gebied die vorig jaar juli werd ingenomen door troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic, de Bosnisch-Servische legerleider.

Nova Kasaba was, zo heeft onderzoek door het VN-tribunaal uitgewezen, een verzamelplaats van moslims die door de Bosnische Serviërs gevangen werden genomen in de enclave zelf en in de bossen in de omgeving van het dorp.

Bij de val van Srebrenica vluchtten 15.000 voornamelijk jonge moslimmannen de bossen rond Srebrenica in met het doel Tuzla te bereiken. Troepen van Mladic onderschepten vele duizenden van deze jonge moslims. Ze werden volgens getuigen meteen vermoord (onder meer langs de weg bij Cerska, waar de onderzoekers van het tribunaal de afgelopen weken de restanten van 154 mensen hebben opgegraven) of afgevoerd en later geëxecuteerd.

Duizenden mannen verbleven geruime tijd op het voetbalveld bij Nova Kasaba alvorens op transport te worden gesteld naar executieplaatsen in de buurt van het dorp zelf, maar ook naar het noordoostelijker gelegen Karakaj en Pilica. Mladic is door getuigen ten minste één keer gesignaleerd op het voetbalveld van Nova Kasaba, waarbij hij aankondigde dat de moslims op korte termijn zouden vrijkomen bij een uitwisseling van gevangenen tussen moslims en Bosnische Serviërs.

Bij een eerste onderzoek in mei van dit jaar troffen onderzoekers in Nova Kasaba de restanten aan van drie mensen, die met de handen op de rug gebonden een kogel in het hoofd hadden gekregen. Bij de aanvang van het onderzoek gisteren werden al snel drie andere lijken gevonden die relatief dicht onder de oppervlakte begraven lagen. De bewaking van de onderzoekers door IFOR-troepen is opgevoerd, na dreigementen door de plaatselijke bevolking. (AP, Reuter)