Onzekere beurs herstelt zonder veel overtuiging

AMSTERDAM, 23 JULI. Op de Amsterdamse effectenbeurs sukkelden de koersen vanmorgen aanvankelijk omlaag. Later op de ochten volgde een voorzichtig hertsel, maar het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen overtuigde niet met een minieme winst van 0,22 punten op 525,71.

AMSTERDAM Opvallend was de winst van 1,40 gulden voor Koninklijke Olie op 252,90 gulden. Philips noteerde kortstondig een winst van zeven dubbeltjes op 50,40 gulden, maar moest later op de ochtend weer terug tot 50,10 gulden, dertig cent boven de slotkoers van gisteren. Philips en dochter Polygram presenteren morgen en overmorgen cijfers over het tweede kwartaal. Het muziekconcern zal volgens ramingen van analisten een iets hogere halfjaarwinst laten zien. De koers van Polygram steeg dertig cent tot 89,30 gulden. Ook ASM Lithography, nog voor een klein deel in handen van Philips, presenteert morgen cijfers. Het aandeel verloor zestig cent op 64,90 gulden.

Aandelen van banken en verzekeraars vertoonden weinig beweging. ABN Amro verloor 20 cent op 84,50 gulden en ING en Fortis Amev elk een dubbeltje op respectievelijk 48 gulden en 45,40.

De dollar kreeg vanmorgen op de Europese valutamarkten opnieuw een klap van de koersdalingen op Wall Street. In Amsterdam noteerde de dollar omstreeks het middaguur een koers van 1,6658 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6695 gulden gisteren.

Handelaren tekenen daarbij aan dat de omzetten laag zijn zodat verkooporders direct worden vertaald in een sterke koersdruk. Ook in Tokio gaf de dollar terrein prijs, omdat de vrees dat de Japanse centrale bank de rente binnenkort zal verhogen aanhoudt.

NEW YORK Vrees voor teleurstellende derde-kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven heeft beleggers op de effectenbeurs van New York aangezet tot het nemen van hun winst. Dat leidde tot een daling van de Dow Jones koersgemiddelde van dertig toonaangevende aandelen met 35,88 punten op 5390,94. De omzet kwam uit op 327 miljoen aandelen.

Volgens handelaren was de daling van de belangrijkste beursmeter op Wall Street, die volgde op een verlies van 37,35 punten op vrijdag, voor een deel het gevolg van een bezinning onder beleggers. Donderdag was het koersgemiddelde met 87,30 punten omhoog geschoten in reactie op uitlatingen van de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan. Op zeer korte termijn gaat de rente niet omhoog, zo luidde de conclusie van de financiële markt uit deze toespraak.

De luchtvaartmaatschappijen lagen gisteren zwaar onder vuur. Ondanks beter dan verwachte tweede-kwartaalcijfers van zowel Northwest als Continental Airlines bestaat onder analisten enige twijfel over de toekomst. Ze vrezen dat als het neerstorten van het TWA-toestel vorige week inderdaad het gevolg blijkt te zijn van een terroristische aanslag, reizigers wellicht minder gaan vliegen. Ook hangt luchtvaartmaatschappijen nog steeds een mogelijke herinvoering van een ticketbelasting van 10 procent boven het hoofd.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio dook de Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen voor het eerst sinds eind maart onder de grens van 21.000 punten. Belangstelling van binnenlandse institutionele beleggers hielpen de Nikkei er vanmorgen echter weer bovenop. De graadmeter eindigde 158,07 punten hoger op 21.163,69. Er gingen ongeveer 300 miljoen aandelen om.