Ontmoeting Levy-Arafat teken van 'nieuw' Likud

TEL AVIV, 23 JULI. “Wie had gedacht dat David Levy Yasser Arafat zou ontmoeten? Dit is geen nieuw Midden-Oosten maar een nieuwe Likud.” In deze bewoordingen leidde de presentator van het Israelische radiojournaal vanmorgen vroeg de “historische” ontmoeting in, vanmiddag, tussen de Israelische minister van Buitenlandse Zaken en de Palestijnse leider.

Het gesprek, het eerste tussen een minister van de nationalistisch-religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu en Yasser Arafat, heeft volgens de woordvoerder van voornoemd ministerie vanmiddag in Jeruzalem om half een Nederlandse tijd plaats. Bij wijze van gebaar van goede wil stemde de in Marokko geboren Levy er mee in dat het onderhoud plaatsheeft aan de Palestijnse kant van Erez, de grenspost tussen Israel en de Gazastrook. In een vraaggesprek op de Israelische televisie zei Levy gisteren dat zijn gesprek met de Palestijnse leider de voorbode is van meer ontmoetingen tussen Arafat en ministers uit de regering-Netanyahu.

De verwachting is dat na een reeks contacten op ministerieel niveau ook Netanyahu zelf de Palestijnse leider zal ontmoeten.

Ehud Barak, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Arbeidspartij, merkte vanmorgen op dat Likud met de ontmoeting tussen Levy en Arafat afstand neemt van zijn verkiezingspropaganda. Daarin werd een wandeling, hand in hand, van Netanyahu's voorganger, Peres, met Yasser Arafat naar een podium gebruikt als symbool van het grootste gevaar dat Israel bedreigde. Ariel Sharon, de invloedrijke minister van Nationale Infrastructuur, heeft zich in het openbaar nog niet uitgesproken tegen de toenadering tussen de Likud-regering en Arafat, maar zijn opvatting dat de Palestijnse leider als oorlogsmisdadiger moet worden berecht, is algemeen bekend. Eliayahu Ben-Elissar, Israels nieuwe ambassadeur in Washington, zei vorige week nog tegen een Israelische krant “Arafat te haten”. De minister van Wetenschappen, Begin, dreigde onlangs met aftreden indien Netanyahu Arafat de hand zou drukken.

Rehavam Ze'evi, de leider van de extreem-nationalistische Moledet-partij ('Vaderland') merkte vanmorgen naar aanleiding van de ontmoeting in Erez op cynische toon op dat “de Likud-regering de voortzetting is van de vorige regering van de Arbeidspartij. Zij had een ambtenaar en niet een vice-premier naar Arafat moeten sturen, die hem had moeten zeggen dat hij geen president is maar een terrorist aan het hoofd van een opgeblazen organisatie”.

Het onderhoud tussen Arafat en Levy heeft tot doel de nogal ingewikkelde structuur van de Israelisch-Palestijnse samenwerking en coördinatie op tal van gebieden (economie, water, veiligheid) opnieuw vorm te geven. In Jeruzalem wordt er de nadruk op gelegd dat dit onderhoud niet moet worden uitgelegd als het begin van onderhandelingen over de uiteindelijke status van de in 1967 door Israel bezette gebieden.

Zowel Levy als Arafat komt met een lange lijst van klachten naar hun afspraak in Erez. Levy zal de Palestijnse leider een lange reeks schendingen van de akkoorden van Oslo onder de neus wrijven en hem met de grootst mogelijke kracht op het hart drukken de politieke activiteiten van Orient House in Oost-Jeruzalem te stoppen. De lijst klachten van Arafat is niet minder lang en bevat ook tal van elementen die te maken hebben met de uitvoering van de akkoorden van Oslo. Aan de vooravond van de ontmoeting in Erez heeft Israel nog een paar duizend Palestijnen uit Gaza toestemming gegeven in Israel te werken.

    • Salomon Bouman