Onbekende aquarel Jan Steen opgedoken

BAARN, 23 JULI. Bij een taxatie in het Kasteel Groeneveld in Baarn is zaterdag een tot nog toe onbekend werk van Jan Steen ontdekt. Het gaat om een aquarel, die door een particulier uit de omgeving van Bunschoten op de vliering van zijn woning werd aangetroffen. De waarde van het 17de-eeuwse werk wordt geschat op zo'n 30 duizend gulden.

Het schilderij is volgens de taxateur/restaurateur T. Wildeboer een voorstudie van het olieverfschilderij Het Drinkgelag. Het stelt een alledaags tafereel voor van een gezelschap dat voor een boerderij drinkt en praat. De sepia aquarel is gesigneerd met het monogram van de schilder.

Niet bekend

De afgelopen vier weken konden particulieren in Baarn kunstwerken ter taxatie aanbieden. Volgens Wildeboer zijn er veel interessante schilderijen, grotendeels afkomstig uit de provincie Utrecht, opgedoken. Bij eerdere taxatiebijeenkomsten op het kasteel zijn ook al werken van Frans Hals, Breitner en een door Jan Steen bewerkt houten paneel aangetroffen. (ANP)