Ochtendgym terwijl u de boodschappen doet

'Move on met Helen en Yvonne' tot 16 augustus om 10 uur tijdens werkdagen bij JazzRadio, 10 minuten.

De ochtendgymnastiek is deze zomer op een speciale manier weer terug op de radio. De koele volksdames Helen en Yvonne presenteren het programma vanaf het rondreizende zomerfestival De Parade op JazzRadio. Zij zijn bekend van hun act De Levende Jukebox in een tent op het festivalterrein, waar zij tegen betaling het levenslied laten horen.

De uitzending wordt gepresenteerd door Helen, die de instructies geeft. Yvonne doet de oefeningen, zodat Helen meteen kan zien of de luiseraar haar opdrachten kan volgen. Het geheel wordt begeleid door luchtige piano of orgeljazz van Jan Robijns.

De uitzending is precies zo burgelijk als ochtendgym hoort te zijn. Daar staan de beide dames garant voor. Helen en Yvonne spelen karakters uit de Amsterdamse volksbuurt, die hun leven lang beroemd hebben willen worden maar helaas nooit de lof hebben gekregen die zij verlangden. Dat verwijten de dames elkaar. Tijdens hun act De Levende Jukebox gaan de onderhuidse snerende opmerkingen over en weer.

Als de één een liedje zingt, doet de ander ongeïnteresseerd om vervolgens te laten zien dat zij het véél beter kan. Het zijn twee jaloerse mokkende tantes die elkaar aan zouden vliegen als het hooggeëerd publiek er niet bij zou zitten, dat hen de roem moet verschaffen die zij zo graag willen.

Het programma wordt door dezelfde personages bevolkt. Helen loopt lekker te mopperen op Yvonne, die staat te zwoegen op de oefeningen. De tragiek van de beide dames is lachwekkend en plaatst de 'ochtendgymnastiek op de radio' in een verfrissend perspectief.

Degene die zijn buikje bij wil werken komt bedrogen uit. De oefeningen van Helen verbeteren de conditie niet. De gymnastiek lijkt te zijn bedoeld voor dikke dames van drie hoog achter, wier dagelijks dieet uit frikandellen en patat bestaat. Niemand anders zou er een drup bij zweten.

De 'training van het achterwerk' omvat alleen een spanning van de buik en de billen. “Dat kunt u overal doen”, zegt Helen, de toehoorders aanmoedigend. “Liggend, zittend en lopend.

Terwijl u boodschappen doet bijvoorbeeld. U zult zien dat uw achterwerk van vorm verandert.'' Dat is twijfelachtig. Een ding is zeker: er is geen gevaar voor verrekkingen of overbelasting van de spieren.

    • Simome van der Burg