Microsoft verwacht vertraging groei

NEW YORK, 23 JULI. Softwareproducent Microsoft boekte beter dan verwachte winstcijfers over zijn vierde kwartaal. In vergelijking met vorig jaar lag de omzet 40 procent hoger, de winst 50 procent. Voor het komende jaar verwacht Microsoft evenwel een groeivertraging, zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Microsoft, producent van onder meer het besturingsprogramma Windows, had in het kwartaal dat op 30 juni eindigde een omzet van 2,26 miljard dollar, in vergelijking met 1,62 miljard vorig jaar. De winst over de periode bedroeg 559 miljoen en dat was een jaar eerder 368 miljoen.

Over het gebroken boekjaar 1996 was de winst 2,2 miljard dollar bij een omzet van 8,67 miljard. Over 1995 bedroeg de winst 1,5 miljard bij een omzet van 5,74 miljard.

Het afgelopen boekjaar was het jaar waarin Microsoft zijn nieuwe besturingsprogramma Windows 95 lanceerde. Ongeveer 80 procent van alle personal computers in de wereld loopt op Windows. Daarnaast ging Microsoft samen met NBC in de nieuwe zender MSNBC, een kanaal dat acht dagen geleden van start ging.

Voor het komende jaar verwacht Microsoft een vertraging van de groei. In het huidige kwartaal zal de winst volgens het bedrijf alvast niet of nauwelijks groeien. De koers van Microsoft, dat zijn cijfers gisteren pas na het sluiten van Wall Street bekendmaakte, verloor 1 1/4 dollar op de beurs. Microsoft is genoteerd op Nasdaq, een beurs met veel technologiefondsen. De Nasdaq, een 'cyberbeurs' zonder handelsvloer, ging gisteren in totaal 16.29 punten naar beneden en eindigde 1,5 procent lager op 1081.39.

Netscape, een bedrijf dat concurreert met Microsoft, verloor maar liefst 6 1/2 dollar en sloot op 46 1/2. Dit was vooral een reactie op het nieuws dat Microsoft van plan is gratis software in Windows 95 bij te leveren en het besturingsprogramma een nieuw aanzicht te geven.

De nieuwe software sluit aan bij de multimediamogelijkheden - beeld, geluid - van het World Wide Web, de populaire Internetstandaard. Alles wat binnen Windows kan worden gecreëerd is daarmee direct geschikt om op het net te gebruiken. Volgens de New York Times, die met de nieuwe software mocht kennismaken, is sprake van “de meest fundamentele verandering in personal computers sinds deze apparaten werden uitgevonden in de jaren zeventig”.

Bestanden op de harde schijf van een pc zullen eruitzien als Internetpagina's en opgesteld zijn in de standaard html (hypertext mark-up language).

Microsoft brengt hiermee de bestanden van een gebruiker en die op het Internet dichter bij elkaar. Een bladeraar ('browser') zoekt namens de gebruiker de weg. De eigen bestanden krijgen ook het aanzicht van het web en de gebruiker kan via zogeheten hyperlinks naar andere bestanden gaan.

De nieuwe technologie zal onderdeel uitmaken van Explorer 4.0. Explorer is de vorig jaar september gelanceerde bladeraar van Microsoft, die concurreert met Netscape's Navigator. Deze nieuwe versie van Explorer is nog niet verkrijgbaar maar zal binnen enkele maanden in proefversies circuleren en vervolgens standaard in Windows 95 worden bijgeleverd.

    • Lucas Ligtenberg