Match Makelaars failliet verklaard

De rechtbank in Utrecht heeft Adviseurs Compagnie Nauta en Polak, die handelde onder de naam Match Makelaars, failliet verklaard. Match Makelaars was een organisatie die door lagere tarieven wilde concurreren met de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Volgens de curator, mr. H. Pasman is het faillissement aangevraagd door de verhuurder van het kantoorpand Olympic Plaza in Amsterdam, waar Match Makelaars was gevestigd. Op het adres in Amsterdam vinden volgens hem geen activiteiten meer plaats. Het kantoor is ontruimd. De curator heeft nog geen contact gehad met directeur E. Horssius. Horssius ontkende maandagavond tegenover het ANP dat Match Makelaars failliet is. Hij zegt dat een faillissement van Nauta en Polak niet drukt op Match Makelaars, omdat dit een aparte onderneming is. Horssius was tot 31 mei statutair directeur van Nauta en Polak en is inmiddels statutair directeur van Match Makelaars. In de leiding van Match Makelaars zit ook titulair directeur Willemsen, die dezelfde functie had bij Nauta en Polak.

Horssius is een van de bedenkers van de Match Makelaars-formule, die vorig jaar november met veel fanfare werd gepresenteerd. De formule voorzag in een franchise-keten van vijfhonderd “Match Makers” die verspreid over het land de strijd zou aangaan met de NVM-makelaars, die volgens Horssius veel te duur zijn. De nieuwe organisatie wilde gaan werken voor een courtage van 1,2 procent tegen gemiddeld 1,85 procent bij de NVM-makelaar. Het streven was binnen vijf jaar een marktaandeel van 30 procent te veroveren. De eerste tegenslag deed zich voor toen financier Centraal Beheer, die 7 miljoen gulden zou bijdragen, zich uit het project terugtrok. Na Centraal Beheer werden ook Ohra, ING-bank en Generale Bank Nederland door Horssius als nieuwe financiers van Match Makelaars ten tonele gevoerd. De betrokken bedrijven ontkenden in alle toonaarden. Eind mei maakte Horssius bekend dat hij particuliere financiers had gevonden. De curator acht niet uitgesloten dat Match Makelaars zijn actviteiten onder een andere noemer heeft voortgezet. Hij zal onderzoeken of dit rechtsgeldig is.